Preskoči na glavni sadržaj

Osječko kino Urania obilježava svoj 105. rođendan

Obilježavanje 105. rođendana Uranije započelo je 19. rujna, na dan prve, za javnost otvorene projekcije, a nastavlja se sve do jeseni 2018. godine, s cijenom ulaznice od svega 15 kuna.

Kino Urania se tako danas, u ponedjeljak 25. rujna, pridružuje obilježavanju Tjedna filantropije u Osijeku (25. do 30. rujna 2017.), u organizaciji Zaklade Slagalica i Zaklada Srce grada Osijeka. Program je bogat i raznolik, a u kinu Urania se od 18.30 do 19.30 h održava javna tribina pod nazivom 'Tko su filantropi danas? - Legice i lege u akciji'. Utorak, 26. rujna, rezerviran je za 'Dan indijskog filma i kulture', koji se obilježava prema idućem rasporedu: 18.30 h Predavanje, izložba filmskih plakata i plesni nastup na temu indijskog filma i kulture
19.30 h Voda (premijera), projekcija filma - cijena ulaznice 15 kn.

Program slijede austrijska i njemačka kinematografija te francuski ciklus filmova (Rendez-vous au cinema 3), European Art Cinema Day, Međunarodni dan svjetske filmske baštine, redateljski ciklusi, Film In Residence program, CoolTour, Film Business Academy, In Memoriam, Classics to Remember, Medijska kultura za školarce, Back to School i drugi programi.

U čast Uranije sve posjetitelje očekuju i ostali programi: tematske izložbe, koncerti, partyji, književni susreti te brojni drugi sadržaji u suradnji s drugim kulturnim institucijama: Ministarstvom kulture, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Kino mrežom, Europa Cinemas, CICAE - Art Cinema i dr. 

Posjetitelje očekuje i velik broj premijernih i repriznih predstava. Tako već 28. rujna s početkom u 20 h u kino Urania stiže beogradska kazališna hit komedija 'Kerovi'. Dalje su na rasporedu koncert grupe Pravila igre (5. 10.), monodrama Tarika Filipovića o životu Miroslava Ćire Blaževića pod nazivom 'Ćiro' (20. 10.), koncert Darka Rundeka: 'Apocalypso Now' (21. 10.) te komedija 'Rodijaci' Petra Miloša (27. 10.).

Početkom prosinca (9. 12. 2017.), na dan kada su slobodni zidari grada Osijeka prije punih 105 godina i službeno zatražili dozvolu grada za formiranje slobodnozidarske lože Budnost u kinu Urania, službeno se otvara prostor male kino dvorane, kao i izložba u Muzeju Slavonije. Sva arhivska i povijesna građa vezana za filmski, graditeljski i slobodnozidarski život kino Urania, a koja je u proteklim godinama deponirana u Državnom arhivu i Muzeju Slavonije bit će prikazana javnosti. U rekonstruiranoj loži prikazat će se najstariji filmski zapisi hrvatske kinematografije, uključujući i zapis o Uraniji kao ondašnjem remek djelu arhitekture i filmske umjetnosti, a koji je drugi najstariji sačuvani filmski zapis u Hrvatskoj. Osim toga javnosti će se predstaviti i Književna građa koja je, kao i danas, služila kao podloga za pripremu filmskih scenarija, a bit će dostupna u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici tijekom trajanja programa obilježavanja '105 godina kina Urania'.

Program obilježavanja obljetnice traje sve do jeseni iduće godine. Za proljeće 2018. predviđen je veliki projekt 3D mapiranja svih zgrada koje služe u kulturne svrhe, a u jesen 2018. nakon trogodišnje stanke ponovno će se pokrenuti Festival secesije. 

Sve ostale detalje potražite na službenim stranicama Kinematografa Osijek i Facebook stranici kina. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.