Preskoči na glavni sadržaj

Osam hrvatskih filmova u programu 26. Trsta

U sklopu 26. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Trstu bit će prikazano osam hrvatskih filmova - Kosac u međunarodnoj konkurenciji dugometražnih filmova, Baršunasti teroristi i Goli u dokumentarnoj, Kokoška u kratkometražnoj igranoj konkurenciji, Finili su Mare bali i 1000 u animiranoj konkurenciji, Spomenik Michaelu Jacksonu prikazuje se u programu žanrovska iznenađenja dok se film Posljednja ambulantna kola Sofije prikazuje u popratnom programu Festivala.

Međunarodni filmski festival u Trstu počinje 16. i traje sve do 22. siječnja. Riječ je o jednom od vodećih filmskih festivala u Italiji, koji je programski fokusiran na nove trendove u kinematografijama Srednje i Istočne Europe. Uz bogatu ponudu filmova, donosi i prateći industrijski program, poput scenarističkog Eastweeka i koprodukcijskog foruma When East Meets West. Upravo je za taj forum When East Meets West, od 285 prijava iz 29 zemalja svijeta, odabran i dokumentarni film ceste U potrazi za izgubljenom državom redateljice Marije Ratković Vidaković. Uz ovaj, odabran je još 21 projekt koje će redatelji i producenti u tri dana predstaviti u sklopu pitchinga te na njima raditi na raznim radionicama posvećenima svim segmentima razvoja filma. 

U međunarodnoj konkurenciji dugometražnih filmova prikazuje se nagrađivani Kosac redatelja Zvonimira Jurića, kojem je ovo talijanska premijera. Kosac je snimljen prema scenariju Zvonimira Jurića i Jelene Paljan. U njemu se isprepliću tri priče koje se događaju u jednoj noći negdje u Slavoniji, a film govori o čovjeku kojem je pogreška koju je davno napravio potpuno izmijenila život, jednako kao što je ratna trauma izmijenila život sredine u kojoj se priča odvija. 

U konkurenciji dokumentarnog filma prikazuju se dva ostvarenja domaćih autora - prvijenac redateljice Tihe K. Gudac Goli, nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarac prošlogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, te slovačko-češko-hrvatska koprodukcija Baršunasti teroristi Petera Kerekesa, Pavola Pekarčíka i Ivana Ostrochovskog. Oba filma na 26. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Trstu doživjet će svoju talijansku premijeru. 

Kokoška redateljice Une Gunjak, koja je između ostalih nedavno osvojila i Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film, prikazuje se u konkurenciji kratkometražnog igranog filma. Radnja Kokoške odvija se 1993. u Sarajevu, a govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš. Film je u potpunosti snimljen u Zagrebu, u hrvatskoj organizaciji. 

U konkurenciju animiranog filma plasirala su se također dva filma - Finili su Mare bali i 1000. Prvi potpisuje Natko Stipaničev, a drugi Danijel Žeželj

Sorprese di genere” (Žanrovska iznenađenja) naziv je festivalskog programa koji donosi talijansku premijeru hrvatske manjinske koprodukcije Spomenik Michaelu Jacksonu u režiji Darka Lungulova, dok će hrvatska manjinska koprodukcija Posljednja ambulantna kola Sofije, čiji je hrvatski koproducent Nukleus film, talijanskoj publici biti prikazana izvan konkurencije. 

Više informacija o festivalu potražite na službenim stranicama.

Naslovne fotografije: scene iz filma Kosac, Finili su Mare bali i Posljednja ambulantna kola Sofije

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.