Preskoči na glavni sadržaj

Osam hrvatskih filmova na 44. FEST-u

Na 44. izdanju FEST-a, Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu, koji će se održati od 26. veljače do 6. ožujka, bit će prikazano osam hrvatskih filmova.

Nagrađivani Zvizdan redatelja Dalibora Matanića natječe se u glavnom natjecateljskom programu, kao i u nacionalnom programu Srpski film koji ove godine prikazuje filmove u čijem stvaranju je Srbija sudjelovala kao manjinski koproducent. Tako će u tom programu biti prikazana još četiri hrvatska filma nastala u hrvatsko-srpskoj koprodukciji: Ti mene nosiš Ivone Juke, S one strane Zrinka Ogreste, Narodni heroj Ljiljan Vidić Ivana-Gorana Viteza i Život je truba Antonia Nuića. Ovi filmovi natječu se za posebne nagrade za manjinske koprodukcije u tri kategorije - najbolji film, najbolja režija i najbolje glumačko ostvarenje.

U natjecateljskom programu Granice koji donosi subverzivne i kontroverzne filmove prikazuju se Svinjari Ivana Livakovića, dok program Fokus Europa donosi omnibus Zagrebačke priče 3. Također, U hommage programu posvećenom Velimiru Bati Živojinoviću, ovogodišnjem dobitniku nagrade Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, bit će prikazan film Breza u režiji Ante Babaje iz 1967. godine.

Hrvatski filmski profesionalci sudjeluju i u ovogodišnjim žirijima: glumac Janko Popović Volarić član je žirija međunarodnog natjecateljskog programa, redatelj Nevio Marasović odlučuje o najboljem u programu Srpski film, a filmski kritičar Marko Njegić sjedi u žiriju programa Granice.

Na 44. FEST-u bit će premijerno prikazano 110 filmova u 12 programskih cjelina, a ovogodišnji slogan pod kojim se festival održava je „Briše granice“. Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.