Preskoči na glavni sadržaj

Oproštaj Dana Okija u riječkom Art-kinu Croatia

Od 19. do 21. svibnja u Art-kinu Croatia u Rijeci može se pogledati dugometražni igrani film Oproštaj redatelja i scenarista Dana Okija, koji je prošlog ljeta premijerno prikazan na 60. Pulskom filmskom festivalu.

Oproštaj je film koji tematizira problem azbesta u Vranjicu i cijelom kaštelanskom zaleđu. Glavna je protagonistica mlada aktivistica Nina koja prodaje obiteljsku kuću u blizini tvornice. Njen momak Srđan odlazi zauvijek u Njemačku raditi kao zubar i ostavlja Ninu sa snažnom, ali slijepom majkom Karmen. Nina jednog dana odlazi na liječnički pregled, po liniji geneze bolesti pokojnog oca koji je preminuo od azbestoze...

Film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2013. godine, zatim na Međunarodnom festivalu novog filma u Splitu, a zagrebačku je premijeru imao prije nekoliko dana u kinu Tuškanac. Već ga je mogla pogledati i splitska publika u Kinoteci Zlatna vrata, a tijekom lipnja dolazi na repertoar kina u još nekoliko hrvatskih gradova o čemu će više informacija biti dostupno uskoro.

Dan Oki je umjetničko ime filmskog redatelja i likovnog umjetnika Slobodana Jokića. Diplomirao je politologiju na sveučilištu u Zagrebu, zatim je studirao film i video na Vrije Akademiji u Den Haagu, a 1996. magistrirao medijsku umjetnost u Arnheimu. Studirao je filmsku režiju i scenaristiku pri MBFI u Amsterdamu. Kao scenarist, redatelj i producent realizirao je dvadesetak kratkih i četiri nezavisna dugometražna igrana filma: Oxygen4, Predstava, Mrak i Oproštaj. Redovni je profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu i ADU u Zagrebu. Dobitnik je nekoliko međunarodnih i domaćih nagrada.

Na filmu su radili i Raul Brzić kao direktor fotografije, Davor Švaić kao montažer, scenografiju potpisuje Buga Cjetanović, a glazbu i dizajn zvuka Vjeran Šalomon. U filmu glume Andrea Mladinić, Bruna Bebić, Nikša Arčanin, Danijela Vuković, Elena Orlić, Danijel Rafaelić, Damir Duplančić-Cunko i Leon Lučev, a produkciju potpisuje Udruga Kazimir, koja je ujedno i distributer. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.