Preskoči na glavni sadržaj

Online Maraton kratkometražnih filmova donosi 16 naslova za sve koji vikend odluče provesti kod kuće

Ovogodišnji drugi Maraton kratkometražnih filmova, koji će se odvijati od 19. do 21. prosinca u 29 kina diljem Hrvatske i na čak dvije lokacije u Zagrebu, donosi još jednu poslasticu za ljubitelje 'kratkiša': online maraton sa čak 16 hrvatskih filmova koji će vas nasmijati, iznenaditi i zaintrigirati. Drugim riječima, maraton 'kratkiša' moći će pratiti i svi oni koji vikend odluče provesti kod kuće, a riječ je o izboru nekih od najuspješnijih filmova na međunarodnim filmskim festivalima. 

Na internetskoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra www.havc.hr u 48 sati moći će se pogledati 16  filmova različitih rodova - od eksperimentalnih i dokumentarnih do igranih i animiranih. Filmovi će se moći pogledati online od ponoći 20. prosinca do ponoći u nedjelju 21. prosinca. Također, svi gledatelji online maratona moći će glasovati za film koji im se najviše svidio.

U selekciji eksperimentalnih filmova moći će se vidjeti Site Selection redateljice Mare Šuljak, koji je 2012. godine na Danima hrvatskog filma proglašen najboljim debitantskim filmom, a uvršten je i u selekciju prestižnog festivala u Oberhausenu; zatim Nogomet redateljice Ane Hušman, prikazan na cijenjenom festivalu u Clermont-Ferrandu; Le samourai redatelja Ivana Faktora te Arheo 29 redatelja Vladislava Kneževića, dobitnik Oktavijana za najbolji eksperimentalni film 2010. godine.

Od dokumentarnih tu su Muški film Nebojše Slijepčevića koji prati jedan specifičan popratni aspekt tradicionalnih svetkovina u južnoj Hrvatskoj, Presuda Đure Gavrana koji prati izravan prijenos prvostupanjske presude generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, Dvije peći za udarnika Josipa Trojka Gorana Devića koji prikazuje ostatke nekada velike industrije željeza u Sisku te Vatra! Tonćija Gaćine koji prati ljeto jednog vatrogasnog društva u Dalmatinskoj zagori.

U selekciji animiranih filmova gledatelji će vidjeti dobitnika Oktavijana za najbolji animirani film 2013. godine, Finili su Mare bali u režiji Natka Stipaničeva, koji prati život dvoje ljudi na izoliranom otoku; zatim višestruko nagrađivani animirano-dokumentarni film Otac grupe redatelja; eksperimentalni slow-motion Pain So Light That Appears As Tickle Dalibora Barića te Mačku Gorana Stojnića, koja se bavi odnosima između nekoliko različitih bića – jedne starice, jedne mačke i jedne ptice.

Igrane filmove zastupaju Životinjsko carstvo Igora Šeregija, humorna drama o malom Martinu koji skuplja sličice albuma Životinjsko carstvo, a jedina koja mu nedostaje je sličica klokana; Babysitter Ivana Sikavice, priča o kvartovskom dečku koji odluči nogometnu utakmicu gledati sa svojom ekipom, umjesto da čuva mlađeg brata; Balavica Igora Mirkovića koja priča o 11-godišnjakinji koja provodi ljeto u neboderu u jednom gradu na sredozemnoj obali družeći se s mjesnim delikventom upućenim u sve ulične trikove, te Terarij Hane Jušić, dobitnik Zlatnih kolica u programu Kockice ZFF-a 2012. godine, koji prati neobičan odnos bratića i sestrične koji provode ljetne praznike kod bake.

Offline programi 2. Maratona odvijaju se u 29 kina diljem Hrvatske i na dvije lokacije u gradu Zagrebu, a bit će prikazano ukupno 66 filmova. Među njima je velik broj recentnih domaćih ostvarenja koja osvajaju nagrade na najznačajnijim domaćim i svjetskim festivalima. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan, a sve detalje potražite ona ovom linku

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.