Preskoči na glavni sadržaj

Ogrestin S one strane, manjinske koprodukcije Vrapci i Sieranevada u utrci za 29. Europsku filmsku nagradu

Glavni odbor Europske filmske akademije, pod predsjedanjem poljske redateljice Agnieszke Holland, objavio je listu pedeset najboljih europskih filmskih ostvarenja u 2016. godini, među kojima je i nagrađivani igrani film S one strane redatelja Zrinka Ogreste. Time film postaje kandidat za nominacije za 29. Europsku filmsku nagradu. Ogresti je ovo druga nominacija za 'europskog Oscara', nakon što je 1991. bio nominiran u kategoriji debitantskog filma za svoj prvijenac Krhotine.

Na listi filmova kandidiranih za nominacije nalaze se i dvije hrvatske manjinske koprodukcije: Vrapci u režiji Rúnara Rúnarssona (hrvatski koproducent MP filmska produkcija) i Sieranevada u režiji Cristija Puiuja (hrvatski koproducent Spiritus movens). Tu su i posljednja ostvarenja zapaženih redatelja poput Stephena Frearsa, Kena Loacha, Pedra Almodovara, Thomasa Vinterberga, braća Dardenne, Christiana Mungiua i drugih.

S one strane nastao je u produkciji Interfilma i koprodukciji Zillion Filma i HRT-a, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audovizualnog centra i Filmskog centra Srbije. Svjetsku premijeru imao je u veljači ove godine na filmskom festivalu u Berlinu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label. Nakon toga prikazan je na brojim međunarodnim festivalima uključujući festivale u Hong Kongu, Karlovim Varyima, Beogradu, Sarajevu, La Rochelleu itd. do najnovijeg festivala u Herceg Novom gdje je osvojio Grand Prix. Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio je sedam Arena, uključujući Grand Prix te Arene za režiju, scenarij i glavne glumce, a bio je i laureat beogradskog FEST-a.

Scenarij potpisuju Mate Matišić i Zrinko Ogresta, direktor fotografije je Branko Linta, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Šimun i Mate Matišić, scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Slavica Šnur, a dizajneri zvuka su Martin Semenčić i Ivan Zelić. Glavne uloge su odigrali višestruko nagrađivani Ksenija Marinković i Lazar Ristovski. Film prati patronažnu sestru Vesnu koja se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote.

Europske filmske nagrade nagrađuju najveća dostignuća europske filmske kinematografije za najbolji film, najboljeg redatelja, najbolju glumicu i glumca te scenarista prema glasovima članova Europske filmske akademije. Narednih tjedana više od tri tisuće članova Akademije glasovat će za nominacije u spomenutih pet kategorija, a svi filmovi sa selekcijske liste imaju i mogućnost osvajanja nagrada u kategorijama najbolje kamere, montaže, scenografije, kostimografije, glazbe, oblikovanja zvuka. Odluku o nagradama u spomenutim kategorijama bez prethodnih nominacija donijet će specijalni sedmeročlani žiri. Nominirani filmovi bit će objavljeni 5. studenog na filmskom festivalu u Sevilli, dok će dobitnici biti proglašeni 10. prosinca ove godine u Wroclawu u Poljskoj. Više informacija saznajte na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.