Preskoči na glavni sadržaj

Održana zagrebačka kinopremijera Garbure Josipa Žuvana

Film Garbura, dugometražni igrani prvijenac Josipa Žuvana premijerno je, u ponedjeljak, 19. prosinca, u Kaptol Boutique Cinema predstavljen zagrebačkoj publici. Na redovnom programu kina diljem zemlje, Garburu možete pogledati od četvrtka, 22. prosinca. 

Svečanoj zagrebačkoj premijeri nazočili su članovi glumačke postave filma: mladi šibenski glumci Mauro Ercegović Gracin i Franko Floigl, potom Ivana Roščić, Marija Škaričić, Ljubomir Bandović i Zdenko Jelčić, kao i niz osoba iz javnog života.

Garbura u produkciji kuće Maxima film u četvrtak, 22. prosinca stiže u kina diljem Hrvatske. Film u čijem su središtu dva dječaka koja monotono djetinjstvo u malom mjestu u dalmatinskom predgrađu začinjaju paljenjem garbure – karabita – s ciljem da postanu Youtube zvijezde uoči Božića stiže pred domaću publiku.

"Blagdane najviše pamtim kao buku, prije su se petarde više pucale i sve je bilo glasnije. Taj period između Božića i Nove godine oduvijek mi je fascinantan, jer je obitelj prisilno na okupu, uz hrpu hrane, alkohola, pirotehnike i lošeg TV programa. Iako se propagira ljubav i zajedništvo, obično sve eskalira u svađama i razrješavanju nekih starih problema, pogotovo jer običaji nalažu da se u Novu godinu ne prebacuju dugovi iz stare godine", pojašnjava polazište za film autor Josip Žuvan.

Garbura je priča o prijateljstvu dječaka koje je obilježeno lošim odnosima njihovih obitelji. Bespravna gradnja i inat obje obitelji u vrijeme božićnih blagdana, kao svojevrsna protuteža vrijednostima i zajedništvu koje nam se nameće, eskalira u sukob većih razmjera. Sve to prelama se na iskrenom odnosu dvojice dječaka koji s vremenom u nasljeđe preuzimaju obrasce vlastitih obitelji unutar međususjedskih odnosa.

Fotogaleriju s premijere možete pronaći OVDJE. Fotografije su slobodne za objavu uz potpis produkcije Maxima film i autora Samira Cerića Kovačevića.

Nakon svjetske premijere na festivalu u San Sebastianu  u rujnu ove godine, film je prikazan u natjecateljskom programu 20. Zagreb Film Festivala te potom još i na filmskom festivalu u Cottbusu, jednoj od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu, festivalu Slobodna zona u Beogradu te Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu – Cinemamed.

Film nastaje u produkciji Maxima filma iz Hrvatske i koprodukciji Biberche productions iz Srbije. Producent filma je Damir Terešak, a koproducentica je Nikolina Vučetić Zečević

Garburu su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, potprogram MEDIA programa Kreativna Europa, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Osim Garbure, hrvatska kinopublika ovih mjeseci ima priliku pogledati čak devet domaćih dugometražnih filmova. Na tu impozantnu brojku ukazuje i HAVC-ova kampanja, Otkrij naš novi film, kojoj je cilj približiti te naslove publici te ih potaknuti da istraže bogatstvo domaće produkcije u kinodvoranama. Sve o kampanji možete pročitati OVDJE

Naslovne fotografije: ekipa filma Garbura na zagrebačkoj kinopremijeri 
(autor fotografija: Samir Cerić Kovačević)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.