Preskoči na glavni sadržaj

Održana svjetska premijera filma Sigurno mjesto na filmskom festivalu u Locarnu

Sigurno mjesto – debitantski dugometražni igrani film redatelja Jurja Lerotića nastao u produkciji Pipsera, imao je u četvrtak, 11. kolovoza, svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Concorso Cineasti del presente 75. Filmskog festivala u Locarnu.

Publika je bila duboko dirnuta ovom intimnom dramom te je pozitivnim reakcijama u razgovoru s filmskom ekipom nakon projekcije pokazala koliko je tema filma univerzalna i prelazi okvire društvenih habitusa. Premijeri su prisustvovali redatelj i glavni glumac Juraj Lerotić, glavni glumci Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković, producentica filma Miljenka Čogelja i hrvatski koproducenti Saša Ban i Nevenka Sablić, te direktor fotografije Marko Brdar.

Prije same projekcije, film je riječima hvale publici predstavio i umjetnički direktor festivala Giona A. Nazzaro. Istaknuo je kako im je čast što su za premijeru odabrali baš Locarno te kako je upravo taj festival pravo mjesto za prvo predstavljanje debitantskog Lerotićevog filma Sigurno mjesto

"Premijera filma bila je divna. Jako smo ponosni što je publika prepoznala film i što smo imali divan razgovor nakon projekcije, a nama je izuzetna čast biti na festivalu poput Locarna koji je jedan od najvećih i najvažnijih festivala na svijetu – osobito u programu Concorso Cineasti del presente koji je posvećen otkrivanju novih talenata i novih smjerova u kinematografiji", izjavila je nakon projekcije producentica filma Miljenka Čogelja.

Traumatičan događaj, iznenadan pokušaj suicida, otvara procijep u svakodnevici tročlane obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog perioda i reducirana je na ono najakutnije - spasiti bližnjega.

Film Sigurno mjesto temelji se na osobnom iskustvu autora Jurja Lerotića, koji ujedno u filmu igra i glavnu ulogu. Pored njega, glavne uloge u filmu nose Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković.

Sigurno mjesto nastalo je u produkciji tvrtke Pipser, a producentica filma je Miljenka Čogelja, dok su hrvatski koproducenti Zelena zraka (Saša Ban i Nevenka Sablić). Film je nastao u suradnji sa slovenskom produkcijom December.

Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska radiotelevizija te Slovenski filmski centar. Povrh toga, film je osvojio razvojnu nagradu Eurimages Development Award u sklopu CineLink Co-production Marketa Sarajevo Film Festivala.

Natjecateljski program Concorso Cineasti del presente sveukupno broji 15 naslova iz cijeloga svijeta. Filmovi iz spomenutog programa natječu se za glavnu nagradu Zlatni leopard (Pardo d'oro), nagradu za najbolju režiju te, od prošle godine, i za nagrade najboljeg glumca i najbolje glumice.

Locarno Film Festival jedan je od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala, a odlikuje ga otkrivanje nadolazećih filmskih talenata i trendova. Festival u Locarnu ove se godine održava od 3. do 13. kolovoza. 

Naslovne fotografije: ekipa filma na projekciji u Locarnu (© Locarno Film Festival / Ti-Press / Elia Bianchi); (slijeva nadesno) Juraj Lerotić, Snježana Sinovčić Šiškov i Goran Marković (© Locarno Film Festival / Ti-Press / Samuel Golay); scena iz filma Sigurno mjesto

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.