Preskoči na glavni sadržaj

Održana svečana premijera: Tragovi u kinima diljem zemlje

U srijedu, 11. siječnja, u prepunoj dvorani Kaptol Boutique Cinema održana je svečana kinopremijera filma Tragovi, dugometražnog prvijenca redateljice Dubravke Turić koji nastaje u produkciji Kinorame, producentice Ankice Jurić Tilić. Tragovi se od četvrtka, 12. siječnja, mogu pronaći na redovnom programu kina diljem Hrvatske. 

Uz redateljicu i producenticu, premijeri su prisustvovali glumci Tragova Marija Škaričić, Nikša Butijer, Lana Barić, Tvrtko Jurić, Aleksandra Naumov, Dražen Šivak, Marin Stević i Paško Vukasović, te brojni drugi uzvanici iz javnog života i filmske industrije. 

"U ovom filmu zanimalo me baviti se likom žene - Anom, koja u sebi nosi jaku emociju vezanu uz gubitke i u stanju je zagušenosti i stagnacije, a da toga nije niti svjesna. I njezinim dugotrajnim procesom prihvaćanja i prepuštanja stvarima kakve jesu. Tragovi u kamenu koje proučava, simboli na stećcima, uličnim grafitima, pomoći će joj da se oslobodi traume i napravi nove izbore. Iz vlastitog sam iskustva uzela par trenutaka i mjesta koja su na mene ostavili duboki trag i oko njih sam gradila Aninu priču," rekla je Dubravka Turić.

Naime, kao posljednji član nekada brojne obitelji, znanstvenica Ana suočava se s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postat će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume.

Uz Mariju Škaričić u glavnoj ulozi, zapažene uloge ostvarili su i Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić - zajedno s Danijelom Žeželjem - potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar.

Tragovi su premijerno prikazani na 38. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, a potom i u Glavnom programu ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, na Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València) te na Black Nights Film Festivalu u Tallinnu.

Inače, prvi kratki film Dubravke Turić Belladonna osvojio je Zlatnog Lava – Orizzonti, nagradu za najbolji kratki igrani film na venecijanskoj Mostri 2015. godine. Dubravkin drugi kratkometražni film Trešnje premijerno je prikazan u Cannesu u sekciji 'Quinazaine des realisateurs'.

Uz Kinoramu kao glavnog producenta, film Tragovi nastao je u koprodukciji s producentskim kućama Tremorom iz Litve i Corona filmom iz Srbije.

Razvoj projekta, koji je nastajao u sklopu radionice MIDPOINT Feature Launch 2019., podržao je Hrvatski audiovizualni centar, program Kreativna Europa, a proizvodnju HAVC, Filmski centar Litve, Filmski centar Srbije, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Tragovi od četvrtka, 12. siječnja, stižu u kina diljem zemlje!

Naslovne fotografije: kinopremijera filma Tragovi
(autor fotografija: Niko Goga)
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.