Preskoči na glavni sadržaj

Održana svečana premijera filma Odisej

Split, 7. studenog 2017. – U utorak je pred punim gledalištem Kinoteke Zlatna vrata održana svečana premijera filma Odisej u sklopu obilježavanja Dana neovisnih kina te 3. rođendana Kino mreže. Ova biografska avantura prati 30 ključnih godina u životu i radu legendarnog oceanografa Jacquesa Cousteaua, a u rujnu 2015. godine snimana je na Hvaru, Visu i Biševu (koji u filmu 'glume' južnu francusku sredozemnu obalu iz 1940-tih na kojoj je slavni oceanograf učinio svoje prve zarone).

Prije projekcije okupljene je u ime domaćina pozdravila ravnateljica Kinoteke Zlatna vrata Tamara Visković nakon koje je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić ukratko predstavio film te podsjetio na boravak Jacquesa Cousteaua u Splitu u studenom 1977. godine.

'Neizmjerno me veseli što na točno 40. godišnjicu posjeta Jacquesa Cousteaua Splitu održavamo premijeru filma Odisej upravo ovdje. Kao što ćete moći vidjeti, ovo nije romansirana hollywoodska biografija kakve smo navikli gledati, nego film koji prikazuje velikog istraživača svjetskih podmorja u puno realističnijem svjetlu.', istaknuo je Rafaelić te pozvao publiku da zajedno pogledaju iznenađenje koje im je priredio, originalnu snimku posjeta iz 1977. 

Komentirajući ovu arhivsku reportažu gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara je naglasio: 'Osim važnosti očuvanja mora i oceana o kojoj je govorio Cousteau, smatram da je izuzetno bitno brinuti i za očuvanje cjelokupne baštine koja nas okružuje.'

Film Odisej među prvima je došao pogledao i državni tajnik Krešimir Partl. U svom obraćanju on je ispričao kako je uopće došlo do toga da se velike strane produkcije počnu odlučivati na snimanje u Hrvatskoj: 'Program mjera poticaja postoji od 2012. godine te je od stupanja na snagu do danas privukao više od 40 međunarodnih produkcija, a među njima i filmsku ekipu Odiseja koja je u Hrvatskoj u rujnu 2015. godine potrošila oko 7,4 milijuna kuna. Nakon uspješne realizacije prvih prijava krenuli smo s drugim, jednako važnim projektom koji je bio posvećen razvoju filmske pismenosti. Radi se o digitalizaciji neovisnih kina koja je provedena tijekom 2012. i 2013. godine zahvaljujući kojoj i mi večeras ovdje možemo uživati u sjajnom visokobudžetnom naslovu kao što je Odisej.'

Državni tajnik Partl istaknuo je i da će se nastaviti podupirati audiovizualna industrija kako bi se osigurao nastavak uspješnih trendova, a 'zajedničkim radom, kreativnošću i trudom svih sudionika ostvarit će se ciljevi zacrtani četverogodišnjim Nacionalnim programom promicanja audiovizualnog stvaralaštva'.

U Odiseju su u glavnim su ulogama Lambert Wilson i Audrey TauTou, a režiju potpisuje Jérôme Salle. Nakon jučerašnje sinkronizirane projekcije u 35 nezavisnih hrvatskih kina, film kreće u redovnu kinodistribuciju.

Slike s premijere, kao i svi materijali o filmu slobodni su za upotrebu u svim medijima. Pronaći ih možete na ovoj poveznici.

Naslovne fotografije (autor: Ivo Čagalj/Pixsell): Krešimir Partl i Charlotte Nicollet; Tamara Visković; Krešimir Partl, Andro Krstulović Opara, Daniel Rafaelić; projekcija arhivske snimke iz 1977.; Daniel Rafaelić i Andro Krstulović Opara; Stipe Božić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.