Preskoči na glavni sadržaj

Održana svečana premijera filma Lada Kamenski

Redateljski prvijenac Sare Hribar i Marka Šantića priča je o današnjem položaju žena u društvu i odnosima u svijetu filmske scene, ali i o tamnoj strani nastanka države i propasti nekadašnjeg industrijskog diva. Nakon zagrebačke premijere, film se od 7. ožujka prikazuje u Cineplexxu i ostalim odabranim kinima.

Odlična atmosfera i brojni okupljeni predstavnici kulturnog i javnog života Hrvatske obilježili su sinoćnju premijeru filma o kojem se već duže vrijeme s nestrpljenjem govori. Njihova očekivanja nisu iznevjerena – publika okupljena u Kinoteci ovacijama je pozdravila ekipu filma koji su prisutnima zahvalili na podršci, a ostatku ekipe na predanom radu i entuzijazmu na filmskom setu: 'Od prvog dana snimanja znali smo da u rukama imamo nešto drugačije, posebice ako pogledamo radnju koja prati radnice Kamenskog i njihovu višegodišnju borbu za svoj posao, svoje dostojanstvo i profesiju u kojoj su provele cijeli radni vijek. Nastojali smo njihovu priču ispričati što realističnije i prikazati ih kao ono što jesu - simbol „malog čovjeka“ koji se nastoji snaći u novim okolnostima - nastanku države i pretvorbi i privatizaciji koji su stavili ključ u bravu nekad uspješnim poduzećima. Mislim da smo u tome i uspjeli, a dokaz tome su i priznanja struke' – poručili su scenaristica i redateljica filma Sara Hribar i redatelj Marko Šantić.

Lada Kamenski do sada je osvojila nekoliko nagrada za najbolji film, režiju i glumu. Premijeru je imala na 65. pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobila nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film. Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Doris Šarić Kukuljica. Film je uvršten i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Uloge u filmu tumače Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Dijana Vidušin i Ana Maras Harmander. Producenti filma su Jure Pavlović i Bojan Kanjera. Distributer je Continental film, a Lada Kamenski u kina diljem zemlje stiže 7. ožujka. 

Naslovne fotografije: ekipa filma; publika; Marko Šantić, Nataša Dorčić, Sara Hribar i Doris Šarić Kukuljica

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.