Preskoči na glavni sadržaj

Održana konferencija Future Perspectives of Game Development 

Konferencija o budućnosti industrije videoigara pod nazivom Future Perspectives of Game Development održana je u ponedjeljak, 22. siječnja u prostorima Sveučilišta Algebra u Zagrebu. Na konferenciji je sudjelovao John Alfonso Romero, autor popularnih igara Doom, Quake i Wolfenstein te osnivač FPS (first person shooter) žanra, a uz njega su svoja predviđanja i stavove o stanju industrije i trendovima iznijeli i predstavnici domaćih i regionalnih studija poput Croteama, Nanobita, Outfit7, RawFury, Today's Game Studios i Pine Studio. 

"Industrija razvoja računalnih igara neprestano raste, kako globalno, tako i u Hrvatskoj, u kojoj danas okupljamo izniman broj mladih talenata i znanja za daljnji razvoj kreativnih projekata", istaknuo je u svom keynote govoru legendarni dizajner i proizvođač videoigara, John Alfonso Romero. 

Industrija razvoja videogara (game development) u svijetu 2022. ostvarila je prihode od oko 185 milijardi američkih dolara, a do 2025. globalno će ta brojka preći i 300 milijardi dolara, čime je to jedan od najunosnijih i najbrže rastućih sektora svjetske ekonomije.

Konferenciju je otvorio izv.prof.dr.sc. Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra: „Prošle smo održali naš prvi Global Game Jam te pokrenuli prijediplomski stručni studij razvoja računalnih igara, sve to u znaku proslave 25 godina, koju smo okrunili statusom Sveučilišta. Veseli nas što polako, ali snažno, gradimo game dev i gaming community u Algebri – naši studenti su jučer održali i prvi esport turnir u potpunosti u organizaciji našeg Sveučilišta, uz podršku naših partnera Telemach Hrvatska i White Shark, a danas nakon konferencije otvaramo Global Game Jam koji će opet okupiti hrpu mladih entuzijasta i kreativaca spremnih na izradu svojih prvih igara. Hrvatska sigurno može postati mjesto u kojem će se industrija izrade računalnih i videoigara razvijati i rasti, a posebno sada kada je i novom S3 Strategijom cijela ICT zajednica okrenuta većoj produktivizacija sektora.“

Keynote govor Romero je započeo pričom o svojem teškom odrastanju, što ga je potaknulo na razvoj karijere obilježen ekstremnim naporima i egzemplarnoj radnoj etici. Do kraja osamdesetih već je razvio brojne igre, dok se početkom devedesetih okrenuo 3D grafici i igrama iz FPS žanra koje su donijele revoluciju na tržište videoigara. Prva igra koju su razvili unutar vlastite tvrtke id Software bila je Wolfenstein 3D, koja je bazirana na popularnoj igri iz osamdesetih godina, a razvijena je u samo 4 mjeseca, no ipak najzahtjevnija igra na kojoj je najduže radio bio je svakako Quake iz kojeg su kasnije razvijene brojne druge uspješne igre. 

Ova je zemlja puna strasti i igrača, ali i onih koji razvijaju videoigre. Imate ovdje odličnu ekipu, Croteam, koji su prisutni u ovoj industriji već 30 godina. Oni su vjerojatno jedni od najiskusnijih timova u razvoju videoigara uopće na svijetu. Budućnost videoigara nalazi se u umjetnoj inteligenciji, a velik utjecaj imat će i VR (virtualna stvarnost) i AR (proširena stvarnost). To je budućnost i stvaranja, ali i igranja videoigara te velika pomoć, ali i izazov dizajnerima u budućem razdoblju”, istaknuo je Romero i posebno se osvrnuo na mogućnosti koje danas postoje u aspektu edukacije za područje razvoja igara: „U vrijeme kada smo mi počinjali nije bilo ni studija ni edukacije za razvoj igara, većina nas je u to vrijeme bila samouka, zato su danas fakulteti i Sveučilišta poput Algebre dragulji ne samo za područje Hrvatske, nego i čitave regije.“

Uz Romera, na konferenciji su se našla mnoga poznata lica iz domaće industrije razvoja računalnih i videoigara, a na panelu o novim tehnologijama i AI-u razgovaralo se o prilikama i mogućim turbulencijama s kojima će se suočiti kreativci u timovima koji se tehnologiji ne prilagode dovoljno brzo.

Trenutno se game development suočava s brojnim izazovima, sve su veći zahtjevi za realističnim iskustvima a razvojni timovi imaju pritisak da isporuče još kreativnije inovacije. 

Panel se dotaknuo i teme kršenja autorskih prava. Mihajlo Džaril, osnivač i direktor Fortune Esports kaže kako oni ne koriste AI pri razvoju, sve dok se situacija oko autorskih prava ne raščisti. Helder Lopes iz slovensko-ciparske multinacionalne kompanije Outfit7 koja razvija videoigre, od kojih je najpopularnija Talking Tom & Friends komentirao je kako se u njihovom studiju koriste AI alati, no ne u samim igrama, već kao inspiracija za izradu kreativnih uradaka. i slično. Miro Antonijević, Tech Lead u Nanobitu je na primjeru kompanije u kojoj je zaposlen objasnio zašto se sve AI koristi u razvoju igara, a primjenjuje se u različitim područjima - od storytellinga do analitike: „Pokazalo se kako umjetna inteligencija može davati dobre nove ideje, raditi ponavljajuće poslove, vizuale, pozadine za igre, razgovore između likova i slično. AI nije savršena, a poseban problem je što nije konstantna, pogotovo prilikom stvaranja dijaloga i kompleksnih konverzacija u igrama.“

Predrag Šuka, Voditelj stručnog studija multimedijske produkcije u Algebri naglasio je da Algebra prihvaća sve nove tehnologije spremno te da nije poanta fokusirati se na alate i njihovu eventualnu zlouporabu koja je moguća u slučaju generativnog AI, nego učiti studente da sami pronalaze rješenja i razrađuju ideje na inovativne načine. Svakog semestra uvode se neki noviteti u kolegijima s obzirom da se alati neprestano mijenjaju, ističe Šuka.

Tomislav Gojević iz studija Fury (RawFury), Boris Barbir iz Pine Studio i Darijan Kosić iz Today's Game Studios raspravljali su o strategijama financiranja game dev projekata te koji je najbolji način za privući i zadržati investitore u vremenu kad je konkurencija među projektima sve veća. Darijan Kosić imao je nešto drugačiji pristup od ostalih, on je vlasnik tvrtke koja je prvo osigurala financije za projekt putem klijenta s kojim su ranije ostvarili dobru suradnju, a zatim su krenuli u izradu igre. RawFury kao izdavač prolaze kroz sto do tristo pitcheva tjedno s posebnim timom koji analizira u što uložiti. Pine Studio je nakon turbulentnih početaka uspio ostvariti financijsku samostalnost i danas sami financiraju izradu svojih igara. Benjamin Noah Maričak iz Hrvatskog audiovizualnog centra istaknuo je kako su prije nekoliko tjedana objavljeni rezultati natječaja HAVC-a kojim je odobreno financiranje 24 videoigara te nadodao kako se nada da će HAVC za igre postati ono što je sada za filmsku industriju.  


 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.