Preskoči na glavni sadržaj

Održana jesenska Konferencija Kino mreže

Od 25. do 27. listopada 2021. godine u Puli se održala Jesenska Konferencija Kino mreže i Izborna sjednica Skupštine Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača koje zajednički organiziraju Kino mreža, Javna ustanova Pula film festival i Hrvatski audiovizualni centar.

Jesenska Konferencija Kino mreže vratila se u Pulu, grad u kojem je održan treći Sajam filma i još jednom je okupila neovisne kinoprikazivače kao bi podržala njihov daljnji razvoj kroz razgovore, edukacijske programe te filmske projekcije.

Predsjednik Alen Munitić pozdravio je na početku ispred Kino mreže sve prisutne: "Znamo koliko su iza nas, ali i ispred nas još uvijek izazovna vremena i koliko je kinoprikazivaštvo ugroženo kao struka ovim globalnim razvojem situacije. Ipak mislim da smo zajedno pokazali i dokazali da su kina u ovim izazovnim vremenima opstala i da još uvijek rade i uz sve naše velike napore dokazujemo koliko su naša nezavisna kina važna za zajednicu."

Ovo je već drugi put da se konferencija održava u Puli. Prisutnima se obratila i zamjenica gradonačelnika grada Pule, Ivona Močenić, koja se osvrnula na sam značaj ovakvog tipa konferencija: "Izuzetno je važno sudjelovati i međusobno dijeliti iskustva s kinoprikazivačima diljem zemlje i stoga mi je drago što je upravo Pula mjesto gdje se događa ova konferencija. Film je uvijek bio predznak našega grada i ovakve inicijative osnažit će i publiku i sve dionike koji su uključeni u proces njegovanja filmske industrije. Za nama je izazovna godina u filmskoj industriji no vjerujem da će strateškim planiranjem i organiziranjem iskustava može vratiti publika koja je bila vjerna filmskim programima i koja će potaknuti buduće generacije da se u kinima zabavljaju i educiraju."

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich pozdravio je predstavnike nezavisnih kina: "Mislim da su pred nama dobre godine, upravo smo u procesu izrade novog nacionalnog programa u kojem će se itekako računati na partnerstvo s Mrežom, kao i u distribuciji hrvatskih filmova, i tu ste nam vi, nezavisna kina, još bitniji partneri."

Na konferenciji je održan okrugli Distribucija hrvatskog filma na kojem se raspravljalo o problematici distribucije, metodama uspješne distribucije, problemima s kojima se kinoprikazivači susreću i kako ih zajednički riješiti. 
Održana je i dvodnevna radionica Strategije povratka publike u kina koju je moderirala Emina Višnić. Kroz rad u grupama, članovi su promišljali o metodama privlačenja ciljanih skupina u kina te metodama marketinga, promocije i programiranja koje će doprijeti do iste te publike.

Održala se i Izborna sjednica Skupštine na kojoj je razriješen dosadašnji predsjednik Kino mreže Alen Munitić i imenovan novi, a on je Denis Hladiš, ravnatelj Kulturnog i multimedijskog centra Bjelovar. Osim toga izabran je novi član Upravnog odbora, Miroslav Perošević, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Novska. 

Dosadašnji predsjednik Kino mreže Alen Munitić iskoristio je priliku i da kaže kako posljednji put pozdravlja sve prisutne u funkciji predsjednika i svima zahvali na podršci u ove tri godine: "Ispred mene su novi izazovi i zapravo je moja ostavka bila najpravednija prema Udruzi jer se zaista više ne mogu u potpunosti posvetiti ovome radu".  

Već tradicionalno, održale su se i tri projekcije hrvatskih filmova koji stižu u kino distribuciju. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.