Preskoči na glavni sadržaj

Održana azijska premijera filma IKEA for YU u Bangladešu

IKEA for YU, dokumentarni film nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, natječe se na 17. Međunarodnom filmskom festivalu u Dhaki. 

Nakon premijere u natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala, te službene selekcije u okviru DOK Leipziga dugometražni dokumentarni film IKEA for YU svoj festivalski put nastavio je na 17. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Dhaki, gdje je u subotu, 12. siječnja doživio svoju azijsku premijeru. DIFF je jedan od najprestižnijih filmskih događaja u Bangladešu te je među ostalim zaslužan za formiranje pozitivnog stava prema nacionalnoj filmskoj kulturi.

Ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Dhaki se prikazuje i natječe 217 filmova, iz 60-ak zemalja, između ostalih IKEA for YU, koji se natječe u programu Woman Filmmaker s obzirom na to da glavne uloge u filmu imaju upravo žene: kako onu redateljsku, tako i producentsku i snimateljsku, a i glavna protagonistica filma je sama Marija. 

Film prati Mariju, koja je rođena u Jugoslaviji, ali većinu života provela je u Hrvatskoj. Njezina obitelj, pak, još i danas njeguje jugoslavenske ideale. Film prati Marijino sazrijevanje dok gradi vlastiti identitet, neopterećena obiteljskim tabuima i kolektivnim nasljeđem. Naposljetku se odlučuje za novi početak te zasniva dom u Švedskoj. 

Režiju i scenarij potpisuju Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić, zvuk su oblikovali Johan Bodin i Mikael Rosenberg, film je montirao Damir Čučić, a glazbu je radio Patrik Hellbergh. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Kreativne Europe  - Media programa i Film i Dalarne, a produkciju, uz Hrvatski filmski savez, potpisuje i švedski koproducent: Wizworks Studios AB. Producentice filma su Vera Robić-Škarica i Marija Ratković Vidaković, a koproducenti Johan Bodin i Mikael Rosenberg.

Paralelno s festivalom u Bangladešu je održana i konferencija 'Women in Cinema'. Na konferenciji su se predstavile žene kako iz akademske zajednice, tako i iz različitih filmskih industrija diljem svijeta (od američke, preko azijske do balkanske), što je posebno značajan događaj u Bangladešu, društvu koje je i dalje poprilično patrijarhalno. Jedna od predstavljenih tema bila je uloga žene u (ex)YU filmu, na temelju znanstvenog članka Maje Bogojević, filmske kritičarke i teoretičarke filma iz Crne Gore u čijoj je diskusiji kao gost sudjelovala i Marija Ratković Vidaković.

Dhaka International Film Festivalu počeo je 10., a završava 18. siječnja. Više detalja o festivalu pronađite na službenoj stranici

Naslovna fotografija: Marija Ratković Vidaković na Među Dhaka International Film Festivalu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.