Preskoči na glavni sadržaj

Održan 22. Hrvatski festival jednominutnih filmova

Na 22. Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova koji se održao u Požegi 30. svibnja prema ocjeni stručnog suda Grand Prix osvojio je tajvanski film Bowl Nija Youja. Zlatna plaketa i nagrada publike pripali su engleskom filmu Candy crime Bena Jacobsona, srebrnu plaketu osvojio je brazilski animirani film In frames Jacksona Fariasa Teixeirae, a brončanu plaketu francuski animirani film The evening cigarette Matthieua van Eechonta.

Ove je godine za festival filmske minute u Požegi, koji se tradicionalno održava u organizaciji udruge GFR Film-Video Požega i Hrvatskog filmskog saveza, bilo prijavljeno 429 filmova iz 46 zemalja svijeta. Međunarodni ocjenjivački sud činili su Nedžad Begović (Bosna i Hercegovina), Wei-Cheng Ning (prošlogodišnji pobjednik iz Tajvana), Franz Kaufmann (Austrija), Nebojša Slijepčević (Hrvatska) i Zvonimir Karakatić (Hrvatska).

Uz gore navedene, posebnu nagradu UNICA-e (Svjetska organizacija neprofesijske kinematografije), uz novčani iznos od 1.000 eura koja se dodjeljuje za promicanje solidarnosti među narodima, primila je ekipa bosanskohercegovačkog filma Namjera Zorana Čatića.

U konkurenciji je prikazano 60 naslova, od čega je 11 bilo hrvatskih: Happy Josipa Lukića, Zagreb Šime Strikomana, Klub tuče grupe Vidid cinema, Prijatelji Zorana Cikovca, HDA Mladena Burića, Quo Vadis Croatia Marija Merdžana, Memento Silve Ćapin, Hani Domazet i Lukše Benića, Šalša Zorana Blažeškog, A4 Papirko Ognjena Ivanovića i Dragane Momčilović, A graphic novel with moving pictures Franka Dujmića i Until death do us part Davida Bagarića.

Hrvatski festival jednominutnog filma svake se godine održava u Gradskom kazalištu u Požegi, a budući da je međunarodnog karaktera i da je svoje prvo izdanje ostvario 1993. godine najstarija je međunarodna filmska manifestacija u Hrvatskoj od stjecanja neovisnosti.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.