Preskoči na glavni sadržaj

Održan radni sastanak o aktivnostima Kino mreže

U sklopu 12. izdanja Festivala mediteranskog filma Split, u petak, 14. lipnja, održan je radni sastanak na kojem su uz predsjednika Kino mreže Alena Munitića sudjelovali Vjera Matković iz Ministarstva kulture, Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a i Olja Jakišić, voditeljica Projekta kinoprikazivaštva pri HAVC-u.

Cilj sastanka bio je usklađivanje planova i strategija Ministarstva kulture, Kino mreže i HAVC-a te osnivanje radne skupine koja bi pomogla u mapiranju problema i ubrzala rješavanje istih.

'Zadnjih godina se jako puno toga napravilo za kinoprikazivaštvo i tzv. mala kina, ali naravno da uvijek ima mjesta za napredak. Zajednički nam je cilj rad na razvoju publike - pogotovo publike nezavisnog i hrvatskog filma. Naravno, bitno nam je raditi i na razvoju publike djece i mladih kao budućih gledatelja i to na razini cijele zemlje. Ovaj je sastanak bio važan i zato jer smo se dotakli teme daljnjeg ulaganja u opremu, uređenje i općenito investicija u neovisna kina. Isto tako bilo je riječi i o usklađivanju gledanosti i nekim drugim programskim obavezama kinoprikazivača.' rekao je nakon sastanka predsjednik Kino mreže Alen Munitić

Dodao je kako će do kraja svog mandata raditi i na individualiziranoj edukaciji članova Kino mreže. Uskoro kreće novi projekt Kino mreže - 'Kino doktor' - zanimljiv koncept kroz koji će se pomagati konkretnom kinu koje se javi s određenim problemom. Naravno, krajnji je cilj da sva mala kina postanu članovi Kino mreže te će se u narednom razdoblju pristupiti nedavno digitaliziranim kinima koja eventualno ne znaju za postojanje Kino mreže. 

Chris Marcich, ravnatelj HAVC-a, istaknuo je kako, u suradnji s Kino mrežom, treba definirati njihove potrebe te ih sustavno rješavati. 'U planu je formiranje radne skupine koja bi objedinila sve ideje, planove i zahtjeve, potom ih uskladila s Ministarstvom, HAVC-om i Kino mrežom te ih na kraju i provela. Problemi postoje, a jedan od ključnih svakako je prikupljanje podataka o gledanosti. Pod time mislim na brojke koje distirbuteri i prikazivači dostavljaju, a koje trenutno nisu na jednom mjestu. Plan je taj dio objediniti upravo u HAVC-u kako bi ti isti podaci postali dostupni svim zainteresiranim strankama. Bitna tema bila je i hrvatski film - prvenstveno njegova dostupnost istovremeno u malim i tzv. velikim kinima.', zaključio je Marcich. 

'Od iznimne je važnosti za sve zainteresirane strane produbiti međusobno razumijevanje, a ovim sastankom smo upravo to i postigli. Kroz sve faze njihova postojanja, a još od samih početaka digitalizacije neovisnih kina, HAVC je kinima davao snažan vjetar u leđa. Stoga me iznimno veseli daljnji rad na dodatnom osnaživanju neovisne mreže kina.' rekla je Olja Jakišić, voditeljica Projekta kinoprikazivaštva pri HAVC-u. 

Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača osnovana je 7. studenog 2014. kako bi se ojačao položaj neovisnih kina unutar filmske djelatnosti te kako bi pokrenuli i razvijali filmsku kulturu u svim njezinim oblicima diljem Hrvatske. Kino mreža danas broji 44 člana i 64 kina u 46 gradova i otoka diljem Hrvatske. Neovisni kinoprikazivači obavljaju javnu funkciju koja se temelji na njihovom statusu javnih ustanova, umjetničkih organizacija ili misiji koju su si zadali. Javna funkcija obuhvaća promociju filma kao umjetničkog rada, posredovanje filmske kulture u obrazovnim programima, kritički i refleksivni pristup te servisiranje prikazivačkih potreba lokalne filmske produkcije. Višegodišnji rad i angažman svih članova Kino mreže dosad su rezultirali brojnim uspješnim projektima na području umrežavanja neovisnih kinoprikazivača, razvoja filmske pismenosti i filmske publike.

Naslovna fotografija (slijeva nadesno): Martina Petrović, Vjera Matković, Alen Munitić, Olja Jakišić, Chris Marcich

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.