Preskoči na glavni sadržaj

Od zrna do slike nagrađen u Los Angelesu

Na festivalu US International Film & Video u Los Angelesu dugometražni dokumentarni film Od zrna do slike redatelja Branka Ištvančića osvojio je nagradu Gold Camera za najbolji film u kategoriji televizijskih dokumentarnih filmova koji se bave kulturalnim pitanjima, a nominiran je i za Grand Prix za najbolji film festivala. 

Dokumentarni film Od zrna do slike istražuje kulturu i umjetnički izričaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Fokus filma je na slamarkama, bačkim narodnim umjetnicama koje su svoj idealni medij pronašle u slami iz koje su stvarale slike, skulpture i različite predmete. Kroz niz razgovora i autentičnih snimki, film ukazuje na osmaljenost pripadnika hrvatske zajednice u Vojvodini i potiče potrebu obnavljanja ove vještine i kulturne baštine koja postupno nestaje.

Ovo je priznanje meni osobno, ali i HRT-u, budući smo u konkurenciji s nekim od najvećih svjetskih producenata i najvećih produkcija dokumentarnih filmova poput BBC-a dobili ovako veliko priznanje koje može značiti podizanje ugleda HRT-u u javnosti i kao doprinos kvaliteti koju smatram da unosim u svom radu i stvaranju audiovizualnih djela na javnoj televiziji, izjavio je redatelj filma Branko Ištvančić.

Od zrna do slike premijerno je prikazan na prošlogodišnjem ZagrebDoxu, nedavno je osvojio nekoliko nagrada na Festivalu hrvatskih vjerskih filmova u Trsatu, a više informacija o filmu potražite na ovoj poveznici.

Festival US International Film & Video održava se od 1967. godine, a njegov natjecateljski program sastoji se od pet podnatjecanja. Više o festivalu i natjecateljskim kategorijama pronađite na ovoj stranici, a popis svih nagrađenih filmova ovdje.


 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.