Preskoči na glavni sadržaj

Od zrna do slike Branka Ištvančića nagrađen na Festivalu hrvatskih vjerskih filmova u Trsatu

U konkurenciji od deset filmova, dugometražni dokumentarni film Branka Ištvančića Od zrna do slike osvojio je Grand prix i nagradu za najboljeg redatelja na Festivalu hrvatskih vjerskih filmova, koji se od 30. svibnja do 1. lipnja održavao u Trsatu.

Žiri kojim je predsjedavala Ljiljana Bunjevac Filipović, TV-redateljica i urednica, a u čijem su sastavu bili i TV-autor Miroslav Mahečić, filmski kritičar Dejan Dabić, trsatski franjevac fra Zoran Bibić i teatrologinja Sanja Nikčević dodijelili su Grand prix filmu Od zrna do slike Branka Ištvančića, za sasvim osobitu i poetičnu priču o „slamarkama“ na sjeveru Vojvodine koja povezuje autonomne vrijednosti naivne umjetnosti s tradicionalnim vrijednostima života čije je osnovno uporište u vjeri, navodi se u pripćenju s festivala. Ištvančić je također proglašen i najboljim redateljem.

U natjecateljskom programu festivala prikazano je deset filmova, a ostale nagrade su sljedeće: za najbolji scenarij nagrađene su Jasminka Domaš i Milka Jauk-Pihak za film Vesdin. Najboljim snimateljima proglašeni su Tvrtko Mršić i Joško Boić za film Poljički pastir u pastvi Gradišća, dok je kao najbolji skladatelj nagrađen Emilijo Kutleša za glazbu više filmova. Nagradu za najbolju montažu osvojio je Nenad Vuković za Vesdin.

4. izdanje Festivala hrvatskih vjerskih filmova održavalo se od 30.svibnja do 1. lipnja u najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu Trsat u Rijeci. Festival na jednom mjestu okuplja i izlaže natjecateljskom vrednovanju godišnju produkciju vjerskih filmova snimljenih u Hrvatskoj i njezinoj dijaspori. Više informacija o ovogodišnjem izdanju potražite na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.