Preskoči na glavni sadržaj

Od kina do učionice: radionički program metodike nastave kratkometražnog filma na festivalu KinoKino

Treću godinu zaredom Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino i Hrvatski audiovizualni centar donose radionički program metodike nastave kratkometražnog filma Od kina do učionice – za učitelje, profesore, odgajatelje, školske knjižničare i sve druge odgojno-obrazovne djelatnike. Program se održava od 20. do 22. veljače 2019. u kinu Europa u Zagrebu.

Potaknuti odličnim odazivom i zadovoljstvom dosadašnjih polaznica i polaznika te s namjerom da nastavimo okupljati učitelje, profesore, odgajatelje, školske knjižničare i sve druge odgojno-obrazovne djelatnike i graditi dugoročnu suradnju s odgojno-obrazovnim sustavom u cilju povećanja kvantitete i kvalitete filmske nastave, kao i stručnog usavršavanja u području filma, po treću godinu zaredom, u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom za djecu KinoKino, donosimo radionički program Od kina do učionice, posvećen metodici nastave kratkometražnog filma!

Ovaj je program koncipiran tako da sudionicima pruži praktična metodička znanja i alate kojima će moći organizirati školski sat ili dodatnu (izvan)nastavnu aktivnost. Ove smo godine program tematski proširili pa ćemo se, osim filmom unutar nastave medijske kulture i hrvatskog jezika, baviti i filmom u nastavi likovne kulture i likovne umjetnosti, filmom u nastavi prirodoslovnih predmeta, filmskom kritikom i filmskom analizom, teorijom i praksom filmske scenaristike i temom adaptiranja književnosti na film.

Tijekom devet radioničkih blokova pogledat ćemo i metodički obraditi niz nagrađivanih suvremenih hrvatskih kratkometražnih filmova – igranih, animiranih, eksperimentalnih, namjenskih i dokumentarnih, a očekuje nas i posebna pretpremijerna metodička radionica jednog dugometražnog filma, znanstveno-fantastične avanture Moj dida je pao s Marsa, koja će u ožujku krenuti u redovnu kinodistribuciju.

Ovogodišnji predavačice i predavači programa Od kina do učionice su Ida Loher, profesorica likovne kulture i asistentica pri Katedri za teoretske predmete Akademije likovnih umjetnosti, Romina Makoter, profesorica filmske i likovne umjetnosti i talijanskog jezika u Privatnoj umjetničkoj gimnaziji, Ivona Marendić, profesorica likovne umjetnosti i teorije oblikovanja u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, Jelena Modrić, docentica pri Odsjeku montaže Akademije dramske umjetnosti i predavačica metodike nastave filma na Školi medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’, Ljiljana Studeni, profesorica razredne nastave i autorica priručnika iz medijske kulture, Vanja Vučinić, profesorica fizike u I. tehničkoj školi Tesla, Višnja Vukašinović, filmska kritičarka i autorica, profesorica engleskog jezika i komparativne književnosti, i Uroš Živanović, komparatist književnosti i antropolog, ujedno voditelj HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti, u sklopu kojega se organizira ovaj program.

Također, kao gosti će se pridružiti i dvojica nagrađivanih filmaša, Igor Bezinović i Ante Zlatko Stolica, autori dviju adaptacija Kratkog izleta Antuna Šoljana, kratkometražne iz 2014. te dugometražne iz 2017. kojom su osvojili Veliku zlatnu arenu za najbolji film na 65. Pulskom filmskom festivalu.

Sve ostale detalje te informacije vezane uz prijave potražite na podstranici Projekta filmske pismenosti

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.