Preskoči na glavni sadržaj

Od kina do učionice: metodika nastave kratkometražnog filma na festivalu KinoKino

Drugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, donosi radionički program metodike nastave kratkometražnog filma – za učitelje i profesore u osnovnim i srednjim školama – koji će se održati od 22. do 24. veljače 2017. u kinu Europa u Zagrebu.

Organizacijski tim Zagreb Film Festivala pokrenuo je 2016. godine Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino s ciljevima promocije profesionalnog filma za djecu osnovnoškolskog uzrasta te stvaranja novih generacija kinopublike. Festival se održava u kinu Europa u Zagrebu te, uz bogat filmski i popratni program, djeci i mladima želi osvijestiti ideju o važnosti gradskog, lokalnog kina – kina kina – kao mjesta kulturne i socijalne razmjene.

U suradnji s HAVC-om, na prvom je izdanju KinoKina održan okrugli stol o ulozi učitelja i profesora u promicanju filmske, odnosno audiovizualne pismenosti kao važan prilog stručnoj raspravi o prijedlogu Cjelovite kurikularne reforme. S namjerom da zajednički nastavimo okupljati učitelje, profesore, odgajatelje i školske knjižničare te graditi dugoročni okvir suradnje s odgojno-obrazovnim sustavom u cilju povećanja kvantitete i kvalitete filmske nastave, kao i stručnog usavršavanja u području filma, ove godine donosimo posebnu radionicu – Od kina do učionice. Radionica je posvećena metodici nastave kratkometražnog filma i koncipirana je tako da sudionicima pruži metodičke alate kojima će moći organizirati tematski školski sat bilo unutar satnice medijske kulture u nastavi hrvatskog jezika, bilo kao nastavno sredstvo za druge predmete i međupredmetne sadržaje.

Tijekom triju radioničkih termina, sudionici će imati priliku pogledati i obraditi neke od ponajboljih naslova suvremenoga hrvatskoga kratkoga metra, kao što su Kokoška Une Gunjak, dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolji kratkometražni film 2014., eksperimentalni Plac Ane Hušman, dokumentarac Ne vjeruj nikome Luke Čurćića, slapstick-komedija Rođendan Petra Oreškovića, ljubavna drama Rekao je da je jako umoran Ivane Škrabalo te filmovi o školskim temama poput komedije Mucica Alda Tardozzija, o prvom samostalnom putu do škole prvašića Tvrtka, i drame Ne pričamo o vama nego o djeci Luke Rukavine, čija se radnja odvija na roditeljskom sastanku u jednoj srednjoj školi.

Voditeljice radionice su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i fakultativne nastave filmske umjetnosti u XIII. gimnaziji u Zagrebu, i Jelena Modrić, docentica na Odsjeku montaže Akademije dramske umjetnosti. Obje su ujedno doktorandice na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a metodikom nastave filma profesionalno se bave u okviru djelatnosti Hrvatskoga filmskog saveza: predavačice su seminarskog programa Metodika nastave filma Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić te vode program Nastava filmske umjetnosti u kinu Tuškanac tijekom ljetnih, zimskih i proljetnih školskih praznika.

Zainteresirani se mogu prijaviti do petka, 17. veljače 2017. Obrazac za prijavu i sve dodatne informacije dostupne su na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.