Preskoči na glavni sadržaj

Obrana i zaštita i U braku sa švicarcem nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu

Novi uspjesi hrvatskog filma: na upravo završenom 19. izdanju Sarajevo Film Festivala Obrana i zaštita Bobe Jelčića osvojila je Posebnu nagradu žirija te Srce Sarajeva za najboljeg glumca - Bogdana Diklića, a nagrađeni su i dokumentarni filmovi U braku sa švicarcem Arsena Oremovića, Presuda Đure Gavrana, Moja! Moja! Moja sobica! Barbare Vekarić i dokumentarni projekt Mia, ja i kromosom viška Eve Kraljević. Nagradu publike osvojili su Krugovi Srdana Golubovića.

Žiri natjecateljskog programa igranog filma kojim je predsjedavao bosanskohercegovački redatelj Danis Tanović dodijelio je dvije nagrade filmu Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića: Posebnu nagradu žirija te Srce Sarajeva za najboljeg glumca glavnome glumcu Bogdanu Dikliću. Priča o jednom danu u životu sredovječnog muškarca iz Mostara kojem odlazak na sprovod dugogodišnjeg prijatelja može prouzročiti probleme premijerno je prikazana u programu Forum ovogodišnjeg Berlinalea, a na Festivalu igranog filma u Puli osvojio je čak sedam Zlatnih Arena, uključujući one za najbolji film, redatelja, scenarij te glavnog glumca (Bogdan Diklić) i glumicu (Nada Đurevska). Obrana i zaštita sufinancirana je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.


Prizor iz filma U braku sa švicarcem Arsena Oremovića

Od pet hrvatskih filmova u najtecateljskom programu dokumentarnog filma nagrađena su dva. U braku sa švicarcem Arsena Oremovića osvojio je Nagradu za ljudska prava, dok je Presuda Đure Gavrana osvojila jednu od partnerskih nagrada – EDN Talent Grant, koji dodjeljuju festival i Europska dokumentaristička mreža u svrhu poticanja talentiranih filmaša u regiji. Partnersku nagradu British Councila osvojio je i kratkometražni igrani film Barbare Vekarić Moja! Moja! Moja sobica!. Nagrada će omogućiti redateljici da se predstavi na Encounters Međunarodnom filmskom festivalu u Bristolu u Velikoj Britaniji. Nagrada publike prilapala je Krugovima, srpsko-njemačko-francusko-slovensko-hrvatskoj koprodukciji u režiji Srdana Golubovića.

Podsjetimo da je ranije ovoga tjedna projekt dokumentarnog filma Mia, ja i kromosom viška na Docu Rough Cut Boutiqueu osvojio nagradu HBO Adria, o čemu više saznajte ovdje.

Srce Sarajeva za najbolji igrani film osvojio je gruzijski film U procvatu redatelja Nane Ekvtimishvili i Simona Großa, najboljim dokumentarnim filmom proglašen je austrijski Sickfuckpeople koji je režirao Juri Rechinsky, a nagradu za kratkometražni film osvojila je Sjena oblaka rumunjskog redatelja Radua Judea.

Popis svih nagrađenih filmova potražite ovdje, a više informacija o hrvatskim filmovima, filmašima i projektima koji su predstavljeni na festivalu potražite ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.