Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeni sudionici radionica režije, glume i kamere trećeg izdanja Ponta Lopud festivala

Ponta Lopud festival uz podršku industrijske platforme Sarajevo Film Festivala – CineLink, i na ovogodišnjem će izdanju ponuditi seriju predavanja i masterclassova pod mentorstvom filmskih profesionalaca koji su svojim umjetničkim djelovanjem obilježili svjetsku kinematografiju.

Ime jednog od ovogodišnjih predavača već je otkriveno. Riječ je o višestruko nagrađivanom švedskom redatelju Rubenu Östlundu čiji je film Trokut tuge osvojio Zlatnu palmu u Cannesu 2022. godine, a satira koja “razotkriva uloge i klase i metaforički prikazuje kraj zapadne civilizacije” na dodjeli Europskih filmskih nagrada osvojila je i četiri glavne nagrade – za najbolji europski film, redatelja, glumca i scenarij. Priznanjima struke tu nije kraj, pa je tako Östlundov Trokut tuge nominiran i za nagradu Oscar i to u kategorijama za najbolji film, režiju i originalni scenarij. Jedan od producenata ovog filma je i suosnivač Ponta Lopud festivala Mirsad Purivatra ispred Obala Art Centra iz Sarajeva.

"Za mene je snimanje filmova zajednički poduhvat, druženje, a to je upravo ono zbog čega u njemu i uživam. Intimna atmosfera koju pruža Ponta Lopud sjajna je prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije. Istinski se tome radujem," izjavio je Östlund.

Sudjelovanje filmskih profesionalaca i studenata iz regije na ovogodišnjem Ponta Lopud festivalu podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo s Ponta Lopud festivalom: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Masterclassove za filmske profesionalce u kategoriji "Glumci" pohađat će osam glumica i glumaca koji iza sebe već imaju zapažene uloge u brojnim filmskim ostvarenjima. Hrvatska glumica Tihana Lazović u dosadašnjoj je karijeri snimila više od 15 dugometražnih i kratkih filmova, između ostalog i Il paradiso del pavone Laure Bispuri, koji je premijerno prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu. Za ulogu u filmu Zvizdan nagrađivana je na brojnim festivalima. Milan Marić glumio je u brojnim TV serijama, kao što su Državni službenik, Besa i Porodica, ali i filmovima Dovlatov i Otac, dok je posebno zapažena njegova uloga u filmu Toma. Kosovski glumac Florist Bajgora debitirao je u kratkom filmu Kiem Holijanda, koji je osvojio nagradu Kristalni medvjed na Berlinaleu 2018., a njegov novi film The Land Within premijerno je prikazan na filmskom festivalu Tallinn Black Nights. Lazar Dragojević crnogorski je glumac kojem je prepoznatljivost donijela glavna uloga u filmu Take Me Somewhere Nice, a trenutno igra glavnu ulogu u TV seriji Znam kako dišeš redateljice Jasmile Žbanić.

Srpska glumica Ivana Vuković za svoje je uloge osvojila brojne nagrade, a za ulogu u TV seriji Kljun, dobila je nagradu Srce Sarajeva za najbolju glavnu glumicu na Sarajevo Film Festivalu 2022. Muhamed Hadžović, bosanskohercegovački filmski i kazališni glumac, glumio je u brojnim filmovima kao što su Praznik rada, Ekskurzija, kao i u TV serijama Močvara i Tajkun. Slovenski glumac Jurij Drevenšek bio je izabran za sudionika Berlinale Talentsa, a ostvario je glavne uloge u filmovima Prokletstvo Valburge i Polusestra. Natalija Teodosieva sjevernomakedonska je glumica koju su najznačajnije filmske uloge u karijeri dovele do sudjelovanja u programu za mlade filmske profesionalce Berlinale Talents 2022.

Na Lopudu će treću godinu zaredom masterclassove imati i odabrane redateljice i redatelji. Juraj Lerotić hrvatski je redatelj čiji je prvi dugometražni film Sigurno mjesto osvojio brojne nagrade na festivalima diljem svijeta, uključujući i tri na Filmskom festivalu u Locarnu, a ovječnao se i Srcem Sarajeva za najbolji film. Norika Sefa, kosovska je redateljica koja je filmom Looking for Venera osvojila posebnu nagradu žirija u konkurenciji Tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, kao i nagrade na festivalima u Hong Kongu, Sarajevu, Trstu i Baselu. Dušan Zorić režirao je kratki igrani film Strano tijelo, koji je prikazan u službenom natjecateljskom dijelu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu, a njegov debitantski dugometražni igrani film Da li ste videli ovu ženu? prikazan je u okviru Međunarodnog tjedna kritike na Venecijanskom filmskom festivalu. Navedeni film Zorić je režirao zajedno s još jednim sudionikom ovogodišnjih masterclassova, Matijom Gluščevićem, čiji je kratki igrani film Loop doživio svjetsku premijeru na festivalu u Locarnu. Marija Apčevska sjevernomakedonska je redateljica kratkog filma Bardo, premijerno prikazanog u sklopu programa Berlinale Generation te kratkog filma North Pole, prikazanog unutar Službene selekcije u Cannesu.

Bosanskohercegovačka redateljica Ena Sendijarević za svoj je debitantski dugometražni igrani film Take me somewhere nice osvojila posebnu nagradu žirija u konkurenciji Tigar na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu za izvanredno umjetničko dostignuće i Srce Sarajeva za najbolji igrani film 25. SFF-a.  Slovenska redateljica Kukla (Katarina Bogdanović) kratkim filmom Sestre osvojila je Grand Prix na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Clermont-Ferrandu 2021. Ivan Salatić, crnogorski redatelj i scenarist, svoj je film Ti imaš noć predstavio na Venecijanskom filmskom festivalu u okviru programa Tjedan kritike, ali i osvojio nagrade za najbolji film na Hong Kong Film Festivalu i Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Odabrane su i sudionice masterclassova za snimateljice, mahom uspješne u svom dosadašnjem umjetničkom djelovanju. Sara-Bernarda Moritz hrvatska je snimateljica, a radila je kao direktorica fotografije i koloristica slike na brojnim kratkim filmovima kao što su Sitnica i Otac, a kao druga snimateljica radila je na nagrađivanom dugometražnom filmu Plavi cvijet Zrinka Ogreste. Slovenska snimateljica Gaja Naja Rojec svoje je znanje do sada gradila kao direktorica fotografije, snimateljica i asistentica kamere, a njezin diplomski film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad prvi je slovenski film odabran za sekciju Cinéfondation na Filmskom festivalu u Cannesu. Srpska snimateljica Bojana Andrić iza sebe ima bogato iskustvo rada na brojnim filmskim projektima kao što su Mali Budo, Jesen samuraja, Reži i Trag divljači.

Sudionici masterclassova na trećem izdanju Ponta Lopud Festivala su:

REŽIJA:

 • Marija Apčevska (Sjeverna Makedonija) 
 • Kukla – Katarina Bogdanović (Slovenija)
 • Matija Gluščević (Srbija)
 • Juraj Lerotić (Hrvatska)
 • Ivan Salatić (Crna Gora)
 • Norika Sefa (Kosovo)
 • Ena Sendijarević (Bosna i Hercegovina)
 • Dušan Zorić (Srbija)

GLUMA:

 • Florist Bajgora (Kosovo)
 • Lazar Dragojević (Crna Gora)
 • Jurij Drevenšek (Slovenija)
 • Muhamed Hadžović (Bosna i Hercegovina)
 • Tihana Lazović (Hrvatska)
 • Milan Marić (Srbija)
 • Natalija Teodosijeva (Sjeverna Makedonija)
 • Ivana Vuković (Srbija)

KAMERA:

 • Bojana Andrić (Srbija)
 • Sara Bernarda Moritz (Hrvatska)
 • Gaja Naja Rojec (Slovenija)

Treći Ponta Lopud festival bit će održan od 20. do 24. lipnja 2023.

Sve novosti i informacije o festivalu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici festivala te na društvenim mrežama festivala.

Popis sudionika te njihove kratke biografije možete pronaći i na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.