Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeni rezultati za proizvodnju eksperimentalnih (rok 26.9.2014.) i dugometražnih igranih filmova (rok 17.10.2014.)

Zagreb, 6. ožujka 2015. – Danas su na konferenciji za medije u Hrvatskom audiovizualnom centru objavljeni rezultati Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2014. godini u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela (dugometražni igrani film i eksperimentalni film – rok 26. rujna 2014.) te u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata (dugometražni igrani film – rok 17. listopada 2014.). 

Odluke o listi prioriteta i raspodjeli sredstava donesene su na 58. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća po prijedlozima Umjetničkog vijeća, čija je 39. sjednica održana jučer, 5. ožujka 2015.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 58. sjednici odlučivalo je u sastavu: Vera Robić-Škarica, Silvestar Kolbas, Hrvoje Krstulović, Tonko Weissmann, Damir Vujinović, Nataša Petrović, Hrvoje Mabić i Miroslav Kušek, dok su jučer na 39. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Sanja Grbin, Mima Simić, Slaven Zečević, Juraj Lerotić, Igor Prassel, Teodor Celakoski, Branko Schmidt i Dalibor Matanić - umjetnički savjetnici za dugometražni igrani film u 2014. godini. 

Na ovaj rok Javnog poziva u kategoriji poticanja proizvodnje za eksperimentalni film pristiglo je 15 prijava, a odobrena su sredstva za četiri projekta u ukupnom iznosu od 360.000 kuna.

Umjetnička savjetnica za eksperimentalni film Sanja Grbin istaknula je da su od četiri odobrena projekta čak tri debitantska. Sredstva su odobrena za projekt Damira Očka Treći stupanj, Leopoldina Sabine MikelićIzmještanja Neli Ružić te Skoro ništa, i dalje noć Davora Sanvincentija

Za poticanje proizvodnje dugometražnih igranih filmova ukupno su pristigle 22 prijave, a potpore su odobrene za dva filma u ukupnom iznosu od 8 milijuna kuna. Dalibor Matanić, umjetnički savjetnik za dugometražni film, istaknuo je kako među odobrenim projektima nema debitantskih filmova, "ali ima par onih za koje očekuje da se prijave na iduće rokove za proizvodnju". 

Ukupno su za razvoj scenarija i projekata dugometražnih igranih filmova na rok 17. listopada 2014. zaprimljene 72 prijave (57 za razvoj scenarija i 15 za razvoj projekata), od čega su odobrene 22 potpore za razvoj scenarija te 7 za razvoj projekata. Branko Schmidt, kojem je ovim odlukama istekao dvogodišnji mandat na mjestu umjetničkog savjetnika za dugometražni igrani film, istaknuo je kako su ovaj put bili "široke ruke u kategoriji razvoja scenarija jer nam je dužnost otkriti nova lica te tako širiti krug potencijalnih scenarista".

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar na današnjoj je konferenciji za medije objavio da je Vijeće HAVC-a kao novu umjetničku savjetnicu za filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom imenovalo Sašu Vojković

Cjelovita obrazloženja Sanje Grbin, Branka Schmidta i Dalibora Matanića te liste odobrenih projekata po kategorijama i rokovima možete pronaći u prilozima s desne strane ili na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.