Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeni rezultati za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2009. godini

Hrvatsko audiovizualno vijeće je na svojoj 6. sjednici održanoj 6. ožujka 2009. godine usvojilo listu prioriteta za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2009. godini.

Na ovogodišnji Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti stiglo je 208 prijava u 10 kategorija, od kojih je 194 ušlo u razmatranje Umjetničkog vijeća u sastavu: Nenad Fanuko, Vanja Runjić, Vedran Šamanović i Tea Škokić.

Projekti su bili prijavljeni u sljedećim kategorijama:
1. Zaštita audiovizulane baštine uključujući kinotečnu djelatnost – 10 prijava
2. Filmski festivali i druge audiovizualne manifestacije – 44 prijave
3.Djelatnosti razvijanja audiovizualne kulture – 48 prijava
4.Programi promocije i prodaje hrvatskih audiovizualnih djela – 2 prijave
5.Međunarodna suradnja – 46 prijava
6.Proučavanje i kritičko vrednovanje audiovizualnih djelatnosti – 6 prijava
7.Izdavaštvo u području audiovizualnih djelatnosti – 18 prijava
8.Programi stručnog usavršavanja – 11 prijava
9.Programi audiovizualnih udruga i organizacija – 5 prijava
10.Ostali programi – 4 prijave

U svom obrazloženju odabranih projekata Umjetničko vijeće za komplementarne djelatnosti istaknulo je da su se "prilikom uspostavljanja temeljnih kriterija za odabir, ali i uvidom u prethodni natječaj održan pri Ministarstvu kulture RH nametnula sljedeća 4 kriterija:
– projekti od nacionalnog značaja koji pridonose vidljivosti Hrvatske u kontekstu svjetskih audiovizualnih događanja, koji uspostavljaju i održavaju postojanje raznovrsnih segmenata i institucija nacionalne kinematografije ili koji svojim arhivskim i konzervatorskim naporom omogućuju da povijest hrvatskog filma ima i svoju materijalnu supstancu.
– projekti od lokalnog značaja koji mapiraju pojedine gradove kao specifična kulturno filmska mjesta ili pak podržavaju djelovanje lokalnih audiovizualnih udruga u entuzijastičnom naporu da ne održe «posljednju kino predstavu».
– projekti koji iziskuju nastavak financijske potpore, budući da su pokrenuti prethodne godine te su još u fazi «inkubatora», a svojom su kvalitetom opravdali nastavak financiranja.
– projekti koji do sada nisu financirani, a pridonose specifičnosti, komplementarnosti te estetičkoj, pa i etičkoj, raznovrsnosti audiovizualnih sadržaja
".

Umjetničko vijeće je također u svom obrazloženju istaknulo da "u pronalaženju zajedničkog nazivnika koji bi objedinio naša pojedinačna vrednovanja, ovo Umjetničko vijeće odlučilo posebno podržati prijave koje nude ili potražuju različite aspekte audiovizualne edukacije. Tako je edukacija postala svojevrsni leitmotiv koji bi trebao održati, proširiti i unaprijediti kako profesionalna tako i neprofesionalna znanja i vještine, no ujedno i poslužio i kao radni okvir za buduću stratešku smjernicu koja će precizno moći uputiti koje edukacije, za koga i zašto treba podržati. Isto tako, ovo je Umjetničko vijeće nastojalo započeti s praksom uspostavljanja prioritetne aktivnosti, koja će se pojačano potpomagati. Valja naglasiti kako se izabrani prioritet za ovu godinu poklopio s velikim brojem prijava vezanih uz edukaciju, što je potvrda da smo prepoznali realnu potrebu, prvenstveno, filmske zajednice.“

Tablicu odobrenih projekata potražite na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.