Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeni rezultati proizvodnje animiranih filmova (prvi rok) i manjinskih koprodukcija (drugi rok) za 2014. godinu

Na 49. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, koja se održala danas, u četvrtak 10. srpnja 2014. godine, donesene su odluke o listi prioriteta i raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2014. godini: u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela, podkategoriji animiranog filma (rok 28. ožujka); u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata, podkategoriji animiranog filma (rok 25. travnja); te u kategoriji filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom (rok 25. travnja). Rezultate su obrazložili Igor Prassel, novi umjetnički savjetnik za animirani film, i Sanja Ravlić, umjetnička savjetnica za koprodukcije, koja je dala i opširan osvrt na dosadašnje rezultate i trendove u toj kategoriji.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 49. sjednici odlučivalo je u sastavu Vera Robić-Škarica (predsjedavajuća), Carmen Lhotka, Snježana Tribuson, Nataša Petrović, Silvestar Kolbas, Zrinko Ogresta, Silvio Jesenković, Dino Paškov i Tonko Weissmann, dok su jučer, 9. srpnja, na 32. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Sanja Ravlić, Sanja Grbin, Emina Višnić, Slaven Zečević, Dragan Rubeša, Juraj Lerotić i Igor Prassel.

Na ovaj rok Javnog poziva za proizvodnju, ukupno je pristiglo devet prijava animiranih filmova, a potpore su odobrene za njih pet, dok je u kategoriji proizvodnje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom prijavljeno 20, a odobreno pet koprodukcija. Odobrena je koprodukcija jednog animiranog filma, jednog debitantskog dugometražnog igranog filma, jednog dugometražnog i jednog kratkometražnog igranog filma te jednog dugometražnog dokumentarnog filma. Ukupno su za razvoj scenarija i projekata animiranih filmova na ovom roku zaprimljene tri prijave, ali za nijednu nije odobrena potpora.

Izbor projekata kojima su odobrena sredstva obrazložili su umjetnički savjetnici Sanja Ravlić (filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom) i Igor Prassel (animirani film, proizvodnja i razvoj).

„Valja posebno istaknuti da je četiri godine nakon što je 2010. godine uvedena posebna kategorija za manjinske koprodukcije, unutar Javnog poziva za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva, i osigurano njeno stabilno financiranje, sve uočljivije da se u ovoj kategoriji hrvatski producenti prijavljuju sa sve raznolikijim projektima te da prijave dolaze iz sve većeg broja zemalja, a ne samo onih u našem neposrednom okruženju, koje su nam inače tradicionalni koprodukcijski partneri. Ovo je očit pokazatelj da je odabrani način ostvarenja cilja koji je definiran u Nacionalnom programu promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010.–2014., a to je učinkovitije uključenje hrvatskih filmskih djelatnika u sustav međunarodnih koprodukcija, urodio plodom: hrvatski su filmski djelatnici danas puno umreženiji na europskoj razini i otvoreniji za kreativnu suradnju nego što je to bio slučaj 2010.“, objasnila je Ravlić.

„Što se tiče projekata podržanih na ovom roku odlučivanja,“ nastavila je, „vodila sam se prvenstveno, kao i do sada u svom mandatu, kombinacijom kriterija umjetničke kvalitete projekta, njegovih produkcijskih kvaliteta, potencijalom cirkulacije (kako u kinima tako i na međunarodnim festivalima), kao i kriterijem podupiranja daljnje suradnje s već prokušanim koprodukcijskim partnerima. U nekim slučajevima jedan od kriterija bio je, uvjetno rečeno, i reciprocitet između Hrvatske i zemlje iz koje dolazi glavni producent projekta.“

Igor Prassel ovako je obrazložio svoj odabir: „Na natječaj se prijavilo osam kratkometražnih i jedan dugometražni animirani film. Kriteriji predlaganja projekata za sufinanciranje kojima sam se vodio u prvom su redu međunarodni prikazivački potencijal, originalni vizualni stil i univerzalno razumljiva priča. Na listu prijedloga uvrstio sam pet kratkometražnih projekata, od kojih iza čak tri stoje redateljice: 'Igra' redateljice nove generacije Irene Jukić Pranjić, 'Petrova šuma' redateljice Martine Meštrović te 'Lisica i roda' redateljice debitantice Maje Zdelar. Četvrti i peti projekt koje sam predložio za financijsku potporu su filmovi koji su već bili prijavljivani na prijašnjim rokovima te su u novim prijavama uvažili primjedbe prethodne umjetničke savjetnice za animirani film, Margit Antauer.“

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.