Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeni rezultati Javnog poziva za razvoj scenarija i projekata TV djela za 2013. 

Zagreb, 3. lipnja 2014. – Danas je u Hrvatskom audiovizualnom centru održana 47. sjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća, na kojoj su donesene odluke o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2013. godini u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata televizijskih djela (rok 23. siječnja 2014.)

Na ovaj javni poziv ukupno su bila prijavljena 92 projekta, a potpora je odobrena za 35: za razvoj projekata 14 serijskih i 1 pojedinačno djelo, dok je za razvoj scenarija odobreno 18 serijskih i 2 pojedinačna djela. Ukupni iznos odobrenih sredstava iznosi 1,81 milijun kuna.

Gledajući i razvoj scenarija i razvoj projekata potpora je dodijeljena za 12 igranih TV djela, 15 dokumentarnih, 3 animirana te 5 kreativnih formata za djecu i mlade.

Umjetnički savjetnik za razvoj televizijskih djela Robert Knjaz pohvalio je odaziv na javni poziv: „Dobra je vijest da je pristiglo ovoliko prijava što je dokaz da u moru strane TV produkcije hrvatski autori imaju itekako što ponuditi domaćim nacionalnim televizijama. No manje je dobra vijest da je tako velik broj prijavljenih projekata  pristigao u situaciji ograničenog budžeta koji sigurno ne može pokriti sve zainteresirane, ma koliko kvalitetni bili. Budući da su se projekti mogli prijaviti pod četiri AV roda (igrani, dokumentarni, animirani, dječji) te svaki od njih u dvije podkategorije (scenarij ili projekt) jasno je da smo dobili najrazličitiju lepezu projekata kako sadržajno, tako i kvalitativno. Iako je pristigao i manji broj nedefiniranih, nejasnih projekata koji su za eliminaciju ili zahtjevaju daljnju razradu,  ugodno sam iznenađen neočekivano velikim brojem kvalitetnih ideja i projekata. U masi najrazličitijih programskih sadržaja pokušao sam prilagođavati kriterije žanru, ali nastojeći da za financiranje odaberem one projekte koji imaju vizualni i/ili sadržajni potencijal za uspješan i gledani TV projekt, kao i one koji su originalni, drukčiji te imaju dramaturšku i/ili emocionalnu napetost. Premalo je prostora za opis svih podržanih projekata, ali ukratko bih izdvojio animirano-igrani kulinarski show za djecu s pjevanjem, simpatični edukativni animirani serijal za klince od 0 do 4, velik broj  igranih serija u rasponu od sitcoma, serija s feel good atmosferom, preko serija koje tematiziraju Domovinski rat, do dramskih i kriminalističkih. Tu je i niz pojedinačnih i serijskih dokumentaraca od onih o značajnim hrvatskim ličnostima kao što su Matoš, Otto Reisinger i Jagoda Buić, preko arhitektonskih, vanjskopolitičkih, modnih, putopisnih do lutkarskih i tinejdžerskih. A to je tek samo djelić projekata! Kao nastavak naše potpore tijekom lipnja planiramo organizirati zajednički sastanak i pitching odabranih i najboljih neodabranih projekata pred vodećim programskim urednicima nacionalnih TV kuća, HRT-a, RTL-a i Nove TV, u nadi da će prepoznati vrijednost i potencijal hrvatskih ideja te da će odabrati i nastaviti razvijati najvrednije projekte."

O točnom datumu ovog događaja obavijestit ćemo vas uskoro putem naše web-stranice i newslettera.

Detaljne rezultate ovog Javnog poziva možete pronaći na ovoj podstranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.