Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeni rezultati Javnog poziva za komplementarne djelatnosti u 2012. godini

U petak, 27. siječnja 2012. godine održana je konferencija za novinare povodom objave rezultata Javnog poziva za komplementarne djelatnosti Hrvatskog audiovizualnog centra. Rezultate su predstavili Marina Škrabalo i Nenad Polimac, savjetnici Umjetničkog vijeća za komplementarne djelatnosti, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar i predsjedavajuća Hrvatskog audiovizualnog vijeća Vera Robić-Škarica.

Lista prioriteta za sufinanciranje programa prijavljenih na Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti – rok 10. studenoga 2011. usvojena je na 24. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća koja se održala neposredno prije konferencije.

U program komplementarnih djelatnosti spadaju programi zaštite audiovizualne baštine uključujući kinotečnu djelatnost, filmski festivali i druge audiovizualne manifestacije, djelatnosti razvijanja audiovizualne kulture, programi promocije i prodaje hrvatskih audiovizualnih djela, proučavanje i kritičko vrednovanje audiovizualnih djelatnosti, izdavaštvo u području audiovizualnih djelatnosti, programi stručnog usavršavanja i programi audiovizualnih udruga i organizacija.

Na osnovi Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2012. godini, objavljenog 12. listopada 2011., Hrvatski audiovizualni centar je tijekom javnog natječaja službeno zaprimio 283 prijave za poticanje komplementarnih djelatnosti uključujući i prijave izvan osnovnog roka te krive prijave. Savjetnici Umjetničkog vijeća za komplementarne djelatnosti u sastavu Nenad Polimac, Boris Poljak i Marina Škrabalo izdvojili su 158 prijava kao nositelje poticajnih i vrijednih programa koji će bilo na državnoj ili lokalnoj razini omogućiti kontinuitet prisutnosti audiovizualnog segmenta djelovanja, uz ukupnu financijsku potporu HAVC-a u predloženom iznosu od 11.749.610,00 kuna.

Jedna od glavnih tema konferencije bilo je pitanje Hrvatske kinoteke koja je najveći korisnik budžeta za komplementarne djelatnosti, ali čije sufinanciranje programa restauracije filmova ne pomaže temeljitom rješavanju organizacijskog problema ove ustanove od iznimnog značaja za hrvatsku kulturu. Vrijeme je za temeljito mijenjanje odnosa Ministarstva kulture prema osnovnoj djelatnosti ove institucije, a to je čuvanje hrvatske filmske baštine, i to tako što će osnovni financijski izvor te djelatnosti biti osigurana kao posebna stavka u okviru državnog proračuna za zaštitu kulturnih dobara, stoji u Obrazloženju rezultata Javnog poziva savjetnika Umjetničkog vijeća.

U skladu sa zaključcima Hrvatskog audiovizualnog vijeća savjetnici su u ovogodišnjem prijedlogu financiranja festivala pokušali ujednačiti razine financiranja filmskih festivala vodeći se osnovnom, zasad još radnom kategorizacijom njihove programske opsežnosti i procijenjenim nacionalnim odnosno regionalnim značajem. Marina Škrabalo ukazala je tijekom konferencije na negativni trend sufinanciranja od strane lokalnih vlasti i od strane sponzora uslijed nastavka ekonomske krize što se vidi u znatnom porastu broja prijava programa i projekata od lokalnog značaja.

Tablicu s rezultatima javnog poziva, kao i obrazloženje predstavnika Umjetničkog vijeća možete preuzeti na ovoj poveznici.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.