Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeni prvi rezultati proizvodnje i razvoja audiovizualnih djela za 2014.

Na 48. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća, koja se održala danas, u četvrtak 3. srpnja 2014. godine, donesene su odluke o listi prioriteta i raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u 2014. godini, u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela (kratkometražni igrani film, dokumentarni film te eksperimentalni film – rok 28. ožujka 2014.) te u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata (dugometražni dokumentarni film – rok 25. travnja 2014.) Također, doneseni su i rezultati prema drugom roku Javnog poziva za komplementarne djelatnosti u 2014. godini u potkategoriji programa međunarodne suradnje (rok 15. svibnja 2014.) Odluke su donesene po prijedlozima Umjetničkog vijeća čija je 31. sjednica održana jučer, 2. srpnja 2014. godine.

Hrvatsko audiovizualno vijeće na 48. sjednici odlučivalo je u sastavu Vera Robić Škarica, Carmen Lhotka, Ivana Vukinovac Gelo, Snježana Tribuson, Nataša Petrović, Zrinko Ogresta, Silvestar Kolbas, Dino Paškov i Silvio Jesenković, dok su na 31. sjednici Umjetničkog vijeća sudjelovali Sanja Ravlić, Sanja Grbin, Slaven Zečević, Dragan Rubeša, Tomislav Mršić, Juraj Lerotić i Igor Prassel.

Na ovaj rok Javnog poziva u kategoriji poticanja proizvodnje (za kratkometražni igrani, dokumentarni i eksperimentalni film) ukupno je pristiglo 79 prijava, a potpore su odobrene za 25 filmova, i to: 4 kratkometražna igrana filma (od kojih jedan već snimljeni), 9 dugometražnih i 6 kratkometražnih dokumentarnih te 6 eksperimentalnih filmova. Ukupno je za razvoj scenarija i projekata dugometražnih dokumentarnih filmova na ovom roku bilo zaprimljeno 40 prijava, od čega je potpora odobrena za 13 scenarija te 8 projekata.

Na konferenciji za medije sudjelovali su ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar te umjetnički savjetnici Tomislav Mršić (dokumentarni film), Juraj Lerotić (kratkometražni igrani) i Sanja Grbin (eksperimentalni film).

Hrvoje Hribar otvorio je konferenciju predstavivši nove umjetničke savjetnike: “Umjetničko Vijeće HAVC-a predložilo je Hrvatskom audiovizualnom vijeću odluke o sufinanciranju dokumentarnog, eksperimentalnog i kratkog igranog filma. Drago mi je predstaviti nova lica: Sanju Grbin, savjetnicu za eksprimentalni film i Juru Lerotića, savjetnika za kratki igrani. Eksperimentalni projekti koje predlaže Sanja Grbin doimaju se podmlađujući i inovatorski, donose svojevrsnu generacijsku reformu, a tri predložena kratka igrana, po izboru Jure Lerotića, kao da produžuju inteligentni i sofisticirani mainstream s kojim se hrvatski kratki film u posljednje vrijeme afirmira na vodećim festivalima, utirući put ovogodišnjim dugometražnim uspjesima naših filmova. Gotovo sam siguran da će vodeći svjetski festivali tijekom ljeta i ostatka godine, potvrditi moj dobar osjećaj”. Pojasnio je generalnu sliku odabranih projekata: “Hrvatski film nastoji biti rodno ravnopravan. U kategoriji kratkog igranog i  eksperimentalnog ovaj put dominiraju autorice, a u dokumentarcu još uvijek autori. Izbor kolege Mršića u dokumentarnoj kategoriji, međutim ne izgleda tradicionalistički: obećaje angažman, živopisne prizore, često društveno uznemirujuće. Veseli me i činjenica što većina odobrenih produkcija dolazi iz ranijeg programa razvoja projekata, a razvoj projekata iz razvoja scenarija.  Neki su sumnjičavo vrtjeli glavom na ovu vrstu javne potrošnje, no ona se tijekog proteklih godina pokazala kao ljekovita i unapređujuća po zrelost i izvrsnost naše filmske proizvodnje”.

Ravnatelj je obrazložio zašto danas nisu donesene odluke o dugometražnim igranim filmovima: “Odluke o cjelovečernjim igranim filmovima HAVC nažalost neće moći donijeti u očekivanom roku zbog iznenadne bolesti Branka Schmidta i njegovog neočekivano dugog, no Bogu hvala uspješnog oporavka. Odluke će biti donesene i objavljene krajem kolovoza ili početkom rujna. Odluke o animiranom filmu i o manjinskim koprodukcijama Hrvatsko audiovizualno vijeće donijet će naredni tjedan”.

Umjetnički savjetnik za dokumentarni film Tomislav Mršić ovako je prokomentirao svoje odluke u kategorijama proizvodnje i razvoja dokumentarnog filma: “Na ovaj rok, u sve četiri dokumentarne kategorije, pristiglo je sedamdesetak prijava, čime se nastavlja trend povećanja broja prijavljenih projekata u odnosu na prethodne rokove. Osim velikog broja, raduje i  tematska i žanrovska raznolikost prijavljenih projekata, pri čemu ipak malo dominiraju socijalno i društveno angažirane teme. Shodno tome, i među odabranim projektima najveći je broj onih koji na angažiran, analitičan i kritičan način propitkuju našu društvenu zbilju".

Sanja Grbin, umjetnička savjetnica za eksperimentalni film, objasnila je kriterije kojima se vodila pri odabiru eksperimentalnih projekata: “Kriteriji predlaganja projekata za financiranje u kategoriji eksperimentalnog filma kojima sam se vodila su formalna inovativnost, hibridno kombiniranje rodova i žanrova u artikuliranju društveno aktualnih tematika, korespondencija s kretanjima i trendovima u suvremenom eksperimentalnom filmu, te prikazivački potencijal, kako domaći tako i međunarodni. Posebno sam ohrabrena novim strujanjima koja donose mladi autori".

Juraj Lerotić, umjetnički savjetnik za kratkometražni igrani film, objasnio je listu odabranih naslova u kategoriji igranog kratkog metra: “Na natječaj se prijavilo 26 projekata od kojih je jedan već realiziran. Prijavljeni filmovi tematski i formalno pokrivaju vrlo širok raspon; od već pomalo zamornog obrasca ‘dvoje u sobi’, preko društveno angažiranih do znastveno-fantastičnih filmova. Izbor filmova koji će biti financirani odražava upravo tu raznolikost. Scenarijem i promišljenošću redateljske koncepcije istaknula su se 4 projekta, a osim kvaliteta odabranih projekata, veseli i činjenica da smo za tri od četiri projekta mogli odobriti novčani iznos približan zatraženom”.

Također, na ovoj su sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća donesene i odluke o utvrđivanju liste prioriteta i raspodjele sredstava prema Javnom pozivu za komplementarne djelatnosti – programi međunarodne suradnje (rok 15. svibnja): zaprimljeno je 48, a odobrene su 34 prijave.

Detaljne popise svih danas objavljenih rezultata kao i cjelovita obrazloženja umjetničkih savjetnika možete preuzeti u priloženim dokumentima. Iduću konferenciju za medije, povodom donošenja rezultata za proizvodnju animiranog filma i manjinskih koprodukcija, najavljujemo za četvrtak 10. srpnja.

Naslovne fotografije: Snijeg u Splitu (kratkometražni igrani, proizvodnja); Juraj Lerotić, Sanja Grbin, Hrvoje Hribar, Tomislav Mršić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.