Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeni prvi polaznici RE-ACT-ove radionice

Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski cenar i Audiovizualni fond pokrajine Furlanije-Julijske krajine objavili su tijekom Filmskog festivala u Cannesu prve polaznike radionice zajedničke inicijative RE-ACT, pokrenute s ciljem omogućavanja stručnog usavršavanja i sufinanciranja zajedničke proizvodnje dugometražnih filmova svih vrsta.

RE-ACT-ova razvojna radionica održavat će se svake godine od 2015. do 2017. kroz suradnju s međunarodnom razvojnom filmskom platformom TorinoFilmLab (TFL). Šest kreativnih producentsko-redateljskih timova iz Hrvatske, Furlanije - Julijske krajine i Slovenije imat će priliku svoje projekte razvijati kroz individualne sastanke s mentorima i stručnjacima TFL-a, raditi u grupama i stvarati dugotrajna kreativna i poslovna partnerstva te sudjelovati u plenarnim sjednicama Frameworka i prezentirati projekte potencijalnim koprodukcijskim partnerima iz Furlanije - Julijske krajine, Slovenije i Hrvatske.

Ove godine, izabrani će polaznici projekte razvijati pod vodstvom Stefana Tealdija i Rade Šešić te drugih stručnjaka iz TorinoFilmLaba.

Od osamnaest prijavljenih, izabrano je sljedećih šest projekata:

1. Izgubljena reprezentacija; scenarist/redatelj: Jure Pavlović, producenti: Jure Pavlović i Luka Venturin; Hrvatska, dokumentarni

2. Sjeverozapadni vjetar; scenarist/redatelj: Zdenko Bašić, producentica: Maja Pek; Hrvatska, igrani

3. Zrno kukuruza; scenarist/redatelj: Boris Palčič, producent: Branimir Srdić; Slovenija, igrani

4. iOtok; scenaristi: Miha Čelar i Mate Dolenc, redatelj: Miha Čelar, producent: Miha Čelar i Nenad Puhovski; Slovenija, kros-medijski dokumentarni

5. 1917, godina pobuna; scenarist/redatelj: Mauro Tonini, producent: Omar Soffici; Italija, dokumentarni

6. Čovjek bez krivnje; scenarist/redatelj: Ivan Gergolet, producent: Igor Prinčič; Italija, igrani

Također, predstavnici RE-ACT-a su najavili da će poziv za razvoj koprodukcijskih projekata biti objavljen rujnu 2015. godine. RE-ACT-ov koprodukcijski fond namijenjen je dugometražnim igranim, dokumentarnim, animiranim ili eksperimentalnim filmovima. Maksimalno šest projekata godišnje bit će financirano u minimalnom iznosu od 10.000,00 EUR po projektu. Glavni je cilj potaknuti koprodukcije djela koji se bave angažiranim temama iz regije te im pomoći da nađu put prema novim publikama i tržištima.   

Podsjetimo, RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training) je nova transregionalna inicijativa za zajednički razvoj audiovizualnih projekata i poticanje međunarodnih koprodukcija, koju su 2014. godine pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar, Audiovizualni fond pokrajine Furlanije-Julijske krajine i Slovenski filmski centar. Namjera inicijative je osigurati redovitost suradnje filmskih autora i profesionalaca koji žive na području na kojem se spajaju Jadran, Alpe i Panonska nizina, i to kroz stručno usavršavanje i sufinanciranje zajedničke proizvodnje dugometražnih filmova svih vrsta. Više informacija može se pronaći na službenoj stranici inicijative na: www.filmreact.eu

Fotografije u visokoj rezoluciji dostupne su na ovoj poveznici. Autor svih fotografija je Markus Duffner

Naslovna fotografija: Hrvoje Hribar, Jožko Rutar, Matthieu Darras i Alessandro Gropplero

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.