Preskoči na glavni sadržaj

Objavljeni pobjednici 16. Motovun Film Festivala, Nagrada Bauer Obrani i zaštiti

Objavom pobjednika jučer je završilo 16. izdanje Motovun Film Festivala. Nagrada Bauer koja se dodjeljuje najboljem filmu iz regije pripala je laureatu ovogodišnjeg Pula Film Festivala, filmu Obrana i zaštita Bobe Jelčića.

Žiri u sastavu Karel Och, Kjartan Sveinsson, Diana Groo i Goran Dukić motovunsku glavnu nagradu Propeler koja se dodjeljuje najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji glavnog programa dodijelio je filmu Pošast redateljice Neus Ballús (La plaga, Španjolska, 2013.) zbog jedinstvene i posebne mješavine realnosti i fikcije koja je rezultirala izuzetnom meditacijom nad životom i majstorskim portretiranjem nezaboravnih likova.

Žiri u sastavu Igor Ivanov, Judita Franković, Maja Miloš, Marija Pikić, Metod Pevec, Nemanja Bećanović i Vjosa Berisha Nagradu Bauer koja se dodjeljuje za najbolje filmove snimljene u sedam kinematografija regije dodijelio je filmu Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića (Hrvatska, 2013.) zbog izvanrednog portretiranja karaktera, narativne konzistentnosti i dosljednosti u konceptu i estetici.

Prošlogodišnji pobjednik Motovunskog kratkog filma Dan Geesin za ovogodišnjeg pobjednika odabrao je film KM redatelja Christosa Nikoua (Grčka, 2012.) zbog jasne perspektive koja se u filmu polagano otkriva, a koja je zasićena onime što Geesin smatra ljudskom tragedijom broj jedan: problemom u komunikaciji.

Međunarodni žiri filmskih kritičara u sastavu: Ingrid Beerbaum, Davor Pavlović i Gaetano D`Elia Nagradu FIPRESCI dodijelio je filmu Kći redatelja Thanosa Anastopoulosa (I Kóri, Grčka, Italija, 2012.) zbog izuzetnog portretiranja i ispreplitanja socijalnih i obiteljskih problema koristeći filmske (horor) stereotipe koje su nam u konačnici donijeli originalan i pronicljiv pogled na stanje europske civilizacije.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.