Preskoči na glavni sadržaj

Objavljena selekcija Velikog natjecanja 26. Animafesta

26. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb objavio je selekciju devet filmova koji se natječu u kategoriji dugometražnog animiranog filma. Festival će se održati u Zagrebu od 6. do 11. lipnja, te će u Hrvatsku dovesti više od 150 najuglednijih svjetskih filmaša i preko 300 filmova gotovo svih žanrova i animacijskih tehnika.

Za glavne festivalske nagrade u Velikom natjecanju kratkometražnih i dugometražnih filmova natjecat će se 55 naslova, odabranih između 1700 prijavljenih iz više od 70 zemalja svijeta – od etabliranih velesila animacije poput Francuske, Velike Britanije i Kanade, do onih koje se tek trebaju dokazati na animacijskoj mapi svijeta, kao što su Singapur i Libanon. Velikom interesu filmaša pridonosi i činjenica da se laureati Animafesta automatski kvalificiraju za europsku filmsku nagradu Cartoon D'Or, ali i za Oscara, čiji je ovogodišnji dobitnik upravo lanjski osvajač nagrade Animafestove publike – film Bear Story.

Konkurencija dugometražnog filma donosi devet tematski i tehnikama vrlo različitih filmova – od hvaljene Anomalise Charlija Kaufmanna, preko španjolske ekološke senzacije Pshonauti Pedra Rivera i Alberta Vázqueza, do američke dokumentarističke senzacije i pobjednika Sundancea, filma Nuts! o ekscentričnom geniju Dr. Johnu Romulusu Brinkleyu.

Iznimne priče Raula Garcie vizualno je raskošna animirana antologija pet kratkih priča Edgara Allana Poea stvarana punih 9 godina, dok je Sabogal vrlo snažna politička drama o ljudskim pravima utemeljena na nedavnoj kolumbijskoj prošlosti. Iz Rumunjske stiže angažirana Čarobna planina Ance Damian, o borcu protiv komunizma kojem je glas posudio Jean-Marc Barr, a iz Francuske April i izniman svijet, dvojca Christiana Desmaresa i Francka Ekincija o djevojčici koja traži nestale roditelje u vrijeme Napoleonove diktature.
 
Dugometražnu konkurenciju zatvaraju dvije poslastice iz Japana, znanstveno fantastični Harmony dvojca Michaela Ariasa i Takashija Nakamure, te cyberpunk priča Carstvo leševa u čijem je središtu partner Sherlocka Holmesa - John Watson.
 
Nadalje, 26. Animafest najavljuje i brojna popratna događanja poput projekcija na otvorenom koje su lani oduševile festivalsku publiku, a čiji će broj ove godine biti znatno povećan. Posebna programska cjelina bit će posvećena Raoulu Servaisu, belgijskom majstoru animacije (1928.) dobitniku ovogodišnje Nagrade za životno djelo 26. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb, a koji će istu primiti na svečanom otvaranju Animafesta u Zagrebu 6. lipnja 2016.
 
Detalji ostalih programskih cjelina bit će objavljeni na konferenciji za medije 6. travnja kad u prodaju kreću i prve festivalske ulaznice, a želite li ih nabaviti na vrijeme svakako pratite informacije na službenim festivalskim kanalima na društvenim mrežama, kao i na Animafestovim mrežnim stranicama – animafest.hr.

Veliko natjecanje dugometražnog filma:

  • Psiconautas, los Niños OlvidadosPedro Rivero, Alberto Vázquez, Španjolska, 2015.
  • Magic MountainAnca Damian, Rumunjska, 2015.
  • Avril et le monde truqué, Christian Desmares, Franck Ekinci, Francuska, 2015.
  • AnomalisaCharlie Kauffman, Duke Johnson, SAD, 2015.
  • Nuts!Penny Lane, SAD, 2015.
  • Extraordinary TalesRaul Garcia, Luksemburg, Belgija, Španjolska, 2015.
  • SabogalJuan José Lozano, Sergio Mejía, Kolumbija, 2015.
  • HarmonyMichael Arias, Takashi Nakamura, Japan, 2015.
  • Shisha no TeikokuRyotaro Makihara, Japan, 2015.
×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.