Preskoči na glavni sadržaj

Objavljena selekcija festivala i revija Hrvatskog filmskog saveza

Na Pozdravu ljetu, u subotu 6. srpnja, objavljene su selekcije za Four River Film Festival, Filmsku reviju mladeži i za Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece uz premijerno prikazivanje radova s ovogodišnjih obrazovnih radionica. 

Four River Film Festival nastavlja rasti i postaje globalni festival jer su prijave pristigle iz 94 zemlje sa svih kontinenata, od Singapura, Kine, Sjedinjenih Američkih Država do Bolivije, Nigerije, otočne države Togo i većine europskih zemalja. Selekcijska komisija imala je težak posao od ukupno 1 363 prijavljena filma izabrati njih 27 koji će se prikazati na festivalu. Kategorija igranog uključuje 12, a dokumentarnog 6 radova. Program zaključuje još 5 animiranih i 4 filma slobodnog stila. Cjelovit popis selektiranih filmova dostupan je na ovoj poveznici

Na 24. Filmsku reviju mladeži prijavljen je 221 film autora u dobi od 14 od 20 godina. Izabran je 41 film među kojima je najzastupljenija kategorija slobodnog stila s 13 filmova, slijede dokumentarna i igrana kategorija, svaka s 11 filmova te animirana sa 6. Najzastupljeniji klubovi su Foto kino video klub Zaprešić, Blank filmski inkubator i Privatna umjetnička gimnazija iz Zagreba. Potpun popis dostupan je ovdje

Proces selekcije za Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival proveli su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture, filmski kritičar Boško Picula, te snimateljica i redateljica Dinka Radonić, a povodom selekcije izjavili su: 'Impresionirani smo rekordnom količinom prijavljenih filmova, a odabir filmova tekao je u dugotrajnoj raspravi jer je bilo jako teško od svih genijalnih radova odabrati one sretnike koji će ući u konkurenciju, posebice zato što su zaista odlučivale nijanse i zato što znamo koliko autori imaju godina. Pozivamo sve da dođu u Karlovac vidjeti sjajne filmove mladih autora iz cijelog svijeta!'. 

Broj prijava za ova dva festivala koji raste iz godine u godinu svjedoči o velikom interesu mladih filmaša za ove filmske događaje, kako u regiji tako i na međunarodnoj razini, te poimanju istih kao važne platforme za rad, djelovanje, poticanje i daljnje motiviranje filmskog stvaralaštva kod mladih. 24. Filmska revija mladeži i 12. Four River Film Festival održavaju se od 10.  do 14. rujna 2019. u Karlovcu u suroganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac. 

Za program 57. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljen je 221 film autora osnovnoškolskog uzrasta. U konkurenciju je odabrano čak 89 radova u 6 kategorija od kojih je 29 animiranih, 12 dokumentarnih i 25 igranih filmova. Ostale kategorije broje 8 radioničkih i 7 filmova u slobodnom stilu te 8 TV reportaža. Najviše filmova u programu imaju Foto kino video klub Zaprešić, Filmsko-kreativni studio VANIMA i Narodno sveučilište Dubrava. Popis je dostupan na ovoj poveznici

Filmove su tijekom mjesec dana birale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Čejen Černić Čanak te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Posebno ih je oduševila svježina i zrelost kojom ovi vrlo mladi autori pristupaju odabranim temama. 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održava se od 3. do 6. listopada 2019. u Sisku u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Sisak.

Drugi dio subotnjeg programa bila je i premijera filmova koji su nastali u sklopu obrazovnih ciklusa u kinu Tuškanac. Održane su radionice animiranog filma koje su vodili Maida Srabović, Vedran Štefan i Vanda Kreutz. Radionicu igranog filma mentorirao je Tomislav Šoban, a dokumentarnog Marinko Marinkić. Obrazovni program u kinu Tuškanac jedinstven je program filmske nastave na području Republike Hrvatske. Radionice su namijenjene osnovnoškolcima, a filmska nastava je jedini filmsko obrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima i uz to je potpuno besplatan. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.