Preskoči na glavni sadržaj

Objavljen trailer za film Illyricvm Simona Bogojevića Naratha

Dugometražni igrani prvijenac redatelja Simona Bogojevića Naratha svjetsku premijeru imat će na ovogodišnjem, 69. Pulskom filmskom festivalu. Film je nastao u produkciji hrvatske Kinorame, u koprodukciji sa slovenskom kućom Forum Ljubljana, talijanskom La Sarraz Pictures, kosovskom Buka Production i sarajevskom SCCA/pro.ba. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić. 

Godina je 37. prije naše ere. Liburnskog pastira Volsusa sa sobom povede rimska jedinica čiji se naoko jednostavan zadatak skupljanja poreza pretvori u neočekivan sukob s naizgled pokorenim ilirskim plemenima. Očima ovog, za Rimljane primitivnog barbara, pratimo arhaičan i brutalan svijet koji bi u konačnici mogao biti sličniji našem današnjem svijetu nego što bismo to voljeli priznati. 

Redatelj Simon Bogojević Narath iza sebe ima nekoliko nagrađivanih kratkometražnih animiranih filmova, a Illyricvm je njegov redateljski igrani prvijenac, ali i prvi dugometražni igrani film o Ilirima općenito.

O motivima da snimi ovaj film, redatelj kaže: "Razlog ovog filma je radoznalost: koliko smo različiti, a koliko slični ljudima koji su nastanjivali ove balkanske prostore prije dvije tisuće godina? Koliko smo i jesmo li uopće naslijedili išta od njihovog mentaliteta i kulture? Moja namjera bila je oživjeti naše, po svemu sudeći - rođake: njihove strahove, nade, antagonizme i nešto nalik ljubavi. Namjera ovog filma je pružiti gledatelju iskustvo putovanja kroz vrijeme. Dati mu gotovo dokumentaran uvid u povijesno, civilizacijski i kulturološki daleke individue i zajednice koje su nam istodobno i geografski i općeljudski bliske."

Bogojević Narath za film supotpisuje i scenarij, uz Sašu Podgoreleca. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Eva Rohrman, Alessandro Borrelli, Fatmir Spahiu, Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo. Direktor fotografije je Aleksandar Kavić, montažer Damir Čučić, skladatelj Mirko Jankov, scenograf Giorgio Barullo, dizajner zvuka Julij Zornik, kostimografkinja Zjena Glamočanin, a slikarica maske Ana Bulajić Črček.

U bogatom i raznolikom glumačkom ansamblu iz Hrvatske, Kosova, Slovenije te Bosne i Hercegovine, zapažene uloge ostvarili su Filip Križan, Labeat Bytyçi, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak, Adrian Pezdirc, Edi Ćelić, Alan Katić, Elvis Bošnjak, Ana Takač, Ilir Prapashtica, Jasmin Telalović i Siniša Labrović.

Film je proizvela Kinorama u partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Forum Ljubljana, talijanskom La Sarraz Pictures, kosovskom Buka Production i sarajevskom SCCA/pro.ba. Projekt su najvećim dijelom financirali Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Eurimages, Ministarstvo kulture Italije, Kosovski filmski centar, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Filmski studio Viba Film, FVG Film Comission i Hrvatska radiotelevizija.

Illyricvm je sniman u srpnju i kolovozu 2021. na Bjelašnici u Bosni i Hercegovini, u pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini u Italiji te na Velebitu u Hrvatskoj.

Film će svjetsku premijeru imati na 69. Pulskom filmskom festivalu, koji se odvija od 16. do 24. srpnja. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Illyricvm

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.