Preskoči na glavni sadržaj

Objavljen Program za djecu i mlade ovogodišnjeg Animafesta

Program za djecu i mlade Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb 2018. obuhvaća međunarodno Natjecanje filmova za djecu u Kinoteci, Obiteljski program s oskarovskim dugometražnim filmovima i tematskim kratkim selekcijama, radionice te gostovanje na pedijatrijskim odjelima zagrebačkih bolnica u Klaićevoj, Vinogradskoj i Kukuljevićevoj ulici, na Institutu za tumore te pedijatriji i onkologiji bolnice Rebro od 4. do 7. lipnja. 

Natjecanje filmova za djecu, međunarodna konkurencija koja broji 44 filmova iz svih krajeva svijeta, u središtu je filmske ponude Programa za djecu i mlade Animafesta 2018. koji traje od 4. do 9. lipnja. Najnovije svjetske radove medijska psihologinja Martina Peštaj svrstala je u četiri dobne kategorije (4-7, 7-10, 10-14 i 14+). Uz filmove Programa za djecu i mlade, djeci su na ovaj način prilagođeni i odabrani filmovi iz drugih programa, primjerice Kapetan Morten i kraljica paukova te Veliki Zli Lisac i druge priče Benjamina Rennera, novi rad autora Ernesta i Celestine u istoj tehnici akvarela i 'slikovnice u pokretu', iz Velikog natjecanja dugometražnog filma.

U sklopu Obiteljskog programa ove godine kratki su filmovi podijeljeni na one o snazi, ljubavi i glazbi. Obiteljski program donosi i tri dugometražna filma. Prvi je za Oscara nominirani The Breadwinner (Hraniteljica) Nore Twomey. Izvršna producentica filma Angelina Jolie i tvorci za Oscara nominiranih filmova Tajna Kellsa i Pjesma mora filmom The Breadwinner predstavljaju željno očekivani novi dugometražni film nastao prema književnoj uspješnici Debore EllisFrankenweenie: Moje najdraže čudovište film je pak kreativnog genija Tima Burtona, topla priča o dječaku i njegovu psu. Naposljetku, nastao prema dječjoj slikovnici Roalda Dahla, koju je ilustrirao Quentin Blake, film Buntovni stihovi (r. Jan Lachauer i Jakob Schuh) uzima klasične priče Crvenkapicu, Snjeguljicu i Tri praščića te ih miješa s vragolastim obratom.

Film Buntovni stihovi bit će u sklopu Animafesta u Vašem kvartu, programa koji s ciljem približavanja animacije većem broju djece dovodi besplatne projekcije iz programa festivala u kulturne centre zagrebačkih četvrti, prikazan i u Kulturnom centru Dubrava (subota 9. 6., 11 h), Centru KNAP na Peščenici istoga dana u 17 i 30 h, kao i Centru za kulturu i informacije Maksimir (nedjelja 10. 6., 20 h na otvorenom).

U Kulturnom centru Travno i Kulturnom centru Dubrava bit će u subotu 2. 6. u 11 h prikazani prošlogodišnji dobitnici Nagrade publike Animafesta Ježeva kuća i Moj život kao tikvica, a iste filmove moći će vidjeti i posjetitelji Centra za kulturu i informacije Maksimir istoga dana u 20 h na otvorenom.

U sklopu Programa za djecu i mlade održat će se i radionica animiranog filma za djecu s temom profesora Baltazara koja se odvija u Muzeju za umjetnost i obrt pod vodstvom animatorice Antonije Veljačić, 2. 6. te potom od 5. do 8. 6., svakog dana od 17 do 19 h. Otvorena je za djecu od 8 godina naviše, a u interesu kvalitete rada broj mjesta je ograničen. Prijave se šalju na e-mail adresu djeca@animafest.hr. Radionica animacije za srednjoškolce 'Animacijski komandosi' odvija se pak u Maloj dvorani kina Tuškanac od 5. do 7. 6. pod vodstvom Miloša Tomića i otvorena je za djecu od 14 godina naviše. Prijavljuje se putem iste e-mail adrese.

Programi Natjecanja filmova za djecu odvijaju se svakoga radnoga dana u Kinoteci s počecima u 9 i 30 h i 11 i 30 h, dok filmovi Obiteljskog programa počinju u 15 i 30 h i 17 i 30 h. Subota u Kinoteci u potpunosti je posvećena najmlađim Animafestovim posjetiteljima. Nakon prvog Natjecanja filmova za djecu u 10 sati, u 11 slijedi kazališna predstava Profesor Baltazar - Put oko svijeta, te tri filma iz serije Profesor Baltazar. Potom su na rasporedu još jedan program Natjecanja te svi Obiteljski programi, a dan kulminira u 17 i 30 h projekcijom The Breadwinnera.

U petak 8. 6. u 15 i 30 djeca na besplatnoj projekciji u Kinoteci mogu vidjeti i najbolje filmove svojih vršnjaka – nagrađene filmove 8. VAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih Varaždin.

Naslovne fotografije: Baltazar, plakat Animafesta

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.