Preskoči na glavni sadržaj

Objavljen program jubilarnog Animafesta

Na novinarskoj konferenciji održanoj 21. ožujka u maloj dvorani kina Tuškanac predstavljen je program Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb, koji će se održati od 29. svibnja do 3. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Movieplex. Producentice Olinka Vištica i Vjera Matković te umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić predstavili su natjecateljske programe festivala i dobitnike nagrada koje dodjeljuje Vijeće Animafesta. 

Za sudjelovanje u festivalskom programu prijavljeno je 1715 filmova iz 72 zemlje. Selekcijska komisija Velikog natjecanja u sastavu: Marco de Blois, programer i kustos animiranih filmova u Kvebečkoj kinoteci u Kanadi, Duscha Kistler, dugogodišnja umjetnička direktorica Međunarodnog festivala animiranog filma Fantoche u Švicarskoj, i Vanja Hraste, programska kustosica Hrvatskog filmskog saveza, odabrala je 32 filma u Veliko natjecanje i 26 u Veliku panoramu.

Nagradu za životno djelo Vijeće je dodijelilo pioniru japanskog nezavisnog animiranog filma Yojiu Kuriu, publicist, pisac, autor stripova i filmova Olivier Cotte nagrađen je za poseban doprinos proučavanju animiranog filma, dok je posebno priznanje dobila Zagrebačka škola animiranog filma, koja je zajedno sa svojim predstavnicima direktno odgovorna za osnivanje Animafesta i njegovo pozicioniranje među najvažnije svjetske festivale animiranog filma.

Selekcijska komisija Studentskog natjecanja u sastavu: Vanja Andrijević, producentica i direktorica Bonobostudija iz Hrvatske, Andrea Martignoni, kompozitor i dizajner zvuka iz Italije, i Miloš Tomić, multimedijalni umjetnik i animator iz Srbije, odabrala je 33 filma u Studentsko natjecanje, 21 film u Studentsku panoramu i 26 radova u Natjecanje namjenskih filmova. Selekcija filmova za Natjecanje filmova za djecu još je uvijek u tijeku i bit će poznata početkom travnja. Članovi selekcijske komisije Studentskog natjecanja i Namjenskih filmova dodijelili su nagradu umjetničkoj akademiji Turku iz Finske.

Među 138 autora filmova iz programa konkurencije našlo se i sedam domaćih autorica i autora. Simon Bogojević Narath (Cvijet bitke) i Marko Meštrović (Zašto slonovi?) natjecat će se u Velikom natjecanju, Dalibor Barić (Nova hipi budućnost) u programu Velike panorame, Petra Zlonoga (Lisica) u Studentskoj panorami i Alen Vuković (Koko i duhovi) u programu Namjenskih filmova. S norveškim filmom Prekrižene haringe u Studentskom natjecanju sudjeluju hrvatske autorice Ivana Bošnjak i Lea Vidaković.

Okruglo rođendansko izdanje bit će obilježeno opsežnim programima međunarodne i domaće animirane produkcije. Umjetnički ravnatelj Daniel Šuljić posebno je istaknuo programe 3D stereoskopskih umjetničkih filmskih produkcija i nove talijanske animacije. Najavljen je i program radnog naslova Strange fruits koji će predstaviti vrhunski izbor filmova izvrnutog i čudnog humora, filmova koji se pojavili u posljednjih nekoliko godina i zavladali kao pravi stilski val na animacijskoj sceni.

Detaljnije informacije o programu potražite na službenim stranicama Animafesta.

Naslovne fotografije: Cvijet bitke, Nova hipi budućnost

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.