Preskoči na glavni sadržaj

Objavljen program filmskog festivala Panorama Europe u New Yorku

Dokumentarni dugometražni film Buffet Željezara redatelja Gorana Devića imat će njujoršku premijeru na 10. izdanju festivala Panorama Europe koji se ove godine održava od 4. do 31. svibnja. Festival je nastao u suradnji s, između ostalih, Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u New Yorku i Hrvatskim audiovizualnim centrom. 

Buffet Željezara redatelja Gorana Devića prikazat će se 19. svibnja u Muzeju Pokretnih slika u New Yorku u sklopu filmskog festivala Panorama Europe. 

'Filmovi variraju u stilovima i temama te predstavljaju raznolikost europskih zemalja, no ipak među njima ima nekih sličnosti. Na primjer, Rabot Christine Vandekerchekove i Buffet Željezara Gorana Devića istražuju posljednje dane propalih institucija, trošnog kompleksa koji je jednom bio mjesto utopijske težnje te lokalnog kafića u blizini propale željezare' rekla je Nelli Killian koja je slagala program za ovogodišnji, 10. po redu Panorama Europe filmski festival. 

Buffet Željezara prati razgovore gostiju i vlasnika kafića na sisačkom autobusnom kolodvoru pored željezare koja je nekoć bila jedna od najvećih u Istočnoj Europi, Erne i Dževada. Radnja se događa tjedan dana prije konačnog zatvaranja kafića. 

Potpuni program filmskog festivala Panorama Europe možete pogledati na službenoj stranici

Filmski festival Panorama Europe pokrenuo je Češki centar u New Yorku 2009. godine, a predstavljaju ga Muzej Pokretnih slika u New Yorku te članovi Nacionalnih Instituta za Kulturu Europske Unije. Na festivalu se prikazuju igrani i dokumentarni filmovi koji prikazuju suvremenu Europu. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Buffet Željezara

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.