Preskoči na glavni sadržaj

Objavljen program 22. Dana hrvatskog filma

22. Dani hrvatskog filma održat će se od 15. do 21. travnja 2013. u zagrebačkom Studentskom centru. Na festival se prijavilo gotovo 300 filmova u različitim kategorijama, a u službenom natjecateljskom programu bit će prikazano 106 domaćih filmskih naslova.

Selekcijsku komisiju ovogodišnjih Dana hrvatskog filma činili su Irena Paulus, Daniel Kušan i Božidar Trkulja, koji su svoju selekciju objasnili sljedećim riječima: S napunjene 22 godine hrvatski film završio je srednju školu i sada je otprilike na sredini studija. Shvatio je ideju studiranja, ubrao je kako stvari funkcioniraju, pa si tako nađe i vremena za odmor, bez grozničavosti i nervoze, što, dakako, pospješuje njegove uspjehe. No, ako mu se pruži prilika rado će se švercati na ispitima i žicati ocjenu više ili barem prolaz. Kako god bilo, svakako je mlad i osjeća se njegova rastuća energija i sve izraženiji šarm. Kada toga postane svjestan imat će još više i jednog i drugog.

Ocjenjivački sud ove godine čine Vera Zima, Filip Šovagović i Zdenko Bašić, koji će odlučivati o nagradama u nekoliko kategorija. Od ove godine Velika nagrada ocjenjivačkog suda za najbolji film nosi naziv Surogat, dok će nagrada za najbolju režiju nositi ime Krste Papića. Uz ocjenjivački sud svoje će nagrade dodijeliti i Hrvatsko društvo filmskih kritičara (Oktavijani za najbolji film u svakoj pojedinačnoj kategoriji), Društvo hrvatskih filmskih redatelja (Jelena Rajković) i Glas Koncila (Zlatna uljanica). Za nagrade će se natjecati 106 naslova, od čega 24 naslova u kategoriji igranog filma, 20 naslova u kategoriji dokumentarnog filma, 14 naslova u kategoriji animiranog filma, 13 naslova u kategoriji eksperimentalnog filma, 18 u kategoriji namjenskog te 17 naslova u kategoriji glazbenog spota.

Filmovi koji nisu prošli proces selekcije bit će prikazani u Salonu odbijenih, a o najboljem prijavljenom filmu koji nije uvršten u konkurenciji odlučit će Damir Čučić.

Dobitnik nagrade Oktavijan (HDFK) za životno djelo ove je godine redatelj Tomislav Radić.

Popratni program festivala nudi radionicu eksperimentalnog filma u suradnji s Kinoklubom Zagreb te radionicu 16 mm filma Klubvizije SC. U programu "Skate pool kino" prikazat će se amaterski uratci skejterske tematike, dok Klubvizija poziva na premijeru svog eksperimentalnog filma Planeti. Program "In Memoriam" donosi filmove Krste Papića, Borisa Festinija te Đure Utješanovića. Ulaz na festival je besplatan.

Raspored projekcija s popisom filmova potražite ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.