Preskoči na glavni sadržaj

Objavljen program 20. ZagrebDoxa

Dvadeseti ZagrebDox održat će se od 14. do 21. travnja u kinu Kaptol Boutique Cinema.

Nenad Puhovski je na medijskoj konferenciji najavio novitet ovogodišnjeg izdanja, odnosno promjenu u vođenju festivala. 

"U ekipi ZagrebDoxa, dogovorili smo se da od sada razdvojimo direktorsku poziciju na dvije – izvršnog direktora koju preuzima kolega Hrvoje Pukšec, te umjetničkog direktora, koju ću i dalje obavljati ja. Ova podjela, uobičajena u većini suvremenih filmskih festivala, omogućit će bolje i efikasnije vođenje festivala i nošenje s budućim festivalskim izazovima," istaknuo je.

Suradnja Puhovskog i Pukšeca posljednjih je godina rezultirala ulaskom ZagrebDoxa na prestižnu listu svjetskih festivala koji odlučuju o nominacijama za godišnju nagradu Europske filmske akademije, u kina je vraćena publika koja se tijekom pandemije pomalo udaljila od kinodvorana i konačno: stvorena je nova produkcijska ekipa koja je sve to uspjela i ostvariti.

"ZagrebDox je kulturna manifestacija koja vrvi potencijalima i koja se ni izbliza nije iscrpila u ovih dvadeset godina svog postojanja," izjavio je je novi izvršni direktor festivala. "Hvala gospodinu Puhovskom na povjerenju, ali hvala na povjerenju i svim kolegama bez kojih se ovako velik i značajan festival ne bi mogao realizirati. Čeka nas puno izazova u budućnosti, mnoge ćemo si i sami visoko postaviti jer drugačije niti ne znamo."

Članica selekcijske komisije te voditeljica DoXXL-a i posebnih događanja, Dina Pokrajac, najavila je nastavak platforme koja se sa svojim stručnim gostima tematski proširila i produbila te dala dodatnu vrijednost samim projekcijama

"U sklopu participativne dokumentarističke platforme ZagrebDoXXL održat će se pet panela o raznim relevantnim temama: od zloupotreba deepfake tehnologije do erozije radničkih prava, od posljedica seksualnog nasilja i traume kao ključa iscjeljenja do pronalaženja pravednog političkog rješenja za Palestinu. Dokumentarni filmovi poznati su po tome da otvaraju teme s kojima se društvo još nije spremno suočiti ili s njima nije dovoljno upoznato te pridonose kolektivnoj perspektivi društvenih problema. Stoga imaju važnu ulogu kao savjest i korektiv društva ali i kao svojevrsni prognostičar društvenih promjena. Od stotinjak filmova na ZagrebDoxu bilo je teško odabrati samo njih pet koji će poslužiti kao uvod u opširnije diskusije, no pri odabiru vodili smo se upravo gore navedenim kriterijima," izjavila je Pokrajac.

Novost ovogodišnjeg ZagrebDoxa je i u usmjerenju njegovog Pro segmenta namijenjenog filmskim profesionalcima. Na ovogodišnjem izdanju, ZagrebDox Pro se fokusira na dubinsko istraživanje dokumentarnih serijskih djela. Od načina promišljanja ideja, izgradnje interesa u audiovizualnom ekosustavu, mogućih pristupa produkciji pa sve do modela distribucije i promocije. 

Više o ovogodišnjem segmentu namijenjenom filmskim profesionalcima ispričala je producentica Vanda Volić: "ZagrebDox Pro edukativna i razvojna radionica ove godine u fokus stavlja dokumentarne serijale, kao prva među sličnim programima usavršavanja u ovom dijelu Europe koja se bavi tim formatom. Cilj je ovog programa pomoći autorima odabranih dokumentarnih serijala u njihovom razvoju, ali i približiti mogućnost da ih predstave televizijama, producentima, financijerima i distributerima. U tome im kroz ZagrebDox Pro radionicu pomažu mentori kao i razni predavači i kolege, zato smo iznimno zadovoljni što smo u tim ulogama uspjeli okupiti trenutno najvažnije aktere u svijetu dokumentarnih serijala, profesionalce s BBC-a, Al Jazeera-e, HBO-a i HRT-a kao i istaknute autore iz Hrvatske i inozemstva."

Što se tiče filmskog programa, Puhovski je najavio selekciju od stotinu i dva filma, a radi se mahom o naslovima koji su ostvarili uspjeh na svjetskim festivalima.

"Za razliku od prijašnjih godina kada smo ovdje prezentirali program po njegovim sekcijama, ove godine naša festivalska „žetva“ je bila toliko dobra – pobjednici Cannesa, Berlina, Sundancea, Tribece, Sarajeva, IDFA-e, CPH:DOX-a, Hot Docsa, Leipziga, Visions du Réel, Locarna, Sheffielda, Jihlave, Barcelone, Prizrena, Thessalonikija – da smo se odlučili ograničiti samo na njih," zaključio je Nenad Puhovski.

U raznim sekcijama prikazuju se i hrvatski filmovi, uključujući i manjinske koprodukcije, a sveukupno ih ima 21, od kojih je 13 u Regionalnoj konkurenciji. Popis svih filmova s 20. ZagrebDoxa možete pronaći na ovoj poveznici

ZagrebDox se održava uz potporu Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Turističke zajednice Grada Zagreba.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.