Preskoči na glavni sadržaj

Objavljen nacionalni program 59. Festivala igranog filma u Puli

Objavljen je nacionalni program 59. Festivala igranog filma u Puli. U programu se nalazi 13 dugometražnih igranih filmova, od čega ih sedam financijski podržava Hrvatski audiovizualni centar, a nacionalni dio programa otvorit će Sonja i bik Vlatke Vorkapić.

Nacionalni program 59. Festivala igranog filma u Puli počinje 21. srpnja 2012. godine, a otvara se romantičnom komedijom Sonja i bik, debitantskim dugometražnim igranim filmom Vlatke Vorkapić u produkciji Interfilma. U glavnoj sekciji Nacionalnog programa dosad je službeno potvrđeno prikazivanje osam filmova. Uz film otvaranja to su još i kriminalistička drama Cvjetni trg redatelja Krste Papića u produkciji Ozana filma, omnibus Zagrebačke priče 2 u produkciji Propeler filma, drama Djeca jeseni Gorana Rukavine u produkciji Corvus filma, drama Halimin put Arsena Antona Ostojića u produkciji Arkadene Zagreb te romantična komedija Zabranjeno smijanje Davora Žmegača u produkciji HRT-a. Održat će se i pulske premijere dvaju filmova već prikazanih u ostatku Hrvatske: Noćnih brodova Igora Mirkovića u produkciji Studija dim i Ljudoždera vegetarijanca Branka Schmidta u produkciji Telefilma.

Osim navedenih 8 filmova, u glavnu sekciju Nacionalnog programa pozvano je još pet filmova nastalih izvan Javnog poziva HAVC-a za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnog stvaralaštva za dugometražni igrani film. Odlukom Vijeća festivala igranog filma u Puli rok njihovim producentima za potvrdu sudjelovanja u programu 59. festivala pomaknut je do 29. lipnja, do kada će HAVC odlučiti o njihovim zahtjevima za sufinanciranje. Nakon primitka potvrda producenata o sudjelovanju, Festival će objaviti njihovo uvrštenje u program. Radi se o filmovima Pismo ćaći Damira Čučića u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, Nije sve u lovi Darija Pleića u produkciji Interfilma, Slučajni prolaznik Joze Patljaka u produkciji Alka filma, Košnice petorice redatelja u produkciji ADU Zagreb i još četiri filmske akademije te o novoj verziji Belle biondine pokojnog Daniela Marušića.

U sekciji manjinskih koprodukcija biti će prikazane dvije koprodukcije sa Srbijom - Praktični vodič kroz Beograd s pjevanjem i plakanjem Bojana Vuletića, čiji je hrvatski koproducent Kinorama te Parada Srđana Dragojevića koji je koproducirao Mainframe. Izvan konkurencije bit će održana i posebna projekcija filma Posljednja ambulanta kola Sofije u režiji Iliana Meteva u koprodukciji hrvatskog Nukleus filma, koji je nagrađen na Festivalu u Cannesu.

Međunarodni program Festivala biti će predstavljen naknadno.

Naslovne fotografije: Sonja i bik; Cvjetni trg; Djeca jeseni; Halimin put

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.