Preskoči na glavni sadržaj

Objavljen je program 11. izdanja Festivala mediteranskog filma Split

Festival mediteranskog filma Split, čije će se 11. izdanje održati od 7. do 16. lipnja u ljetnom kinu Bačvice i kinoteci Zlatna vrata, objavio je program u kojem se nalaze brojne regionalne i hrvatske premijere filmova koji su već izazvali pažnju na svjetskim festivalima.

Manifestaciju u Splitu otvara Skrivena boja stvari Silvija Soldinija, a pod pokroviteljstvom Talijanskog instituta za kulturu u natjecateljskom programu koji će imati fokus na Italiju, nalazi se i mjuzikl o mafiji Ljubav i podzemlje za kojeg je redateljski dvojac Manetti dobio pet nacionalnih nagrada uključujući onu za najbolji film, te Sicilijanska bajka premijerno prikazana u Cannesu.

Izvještaji o Sari i Saleemu, koji prati zabranjenu ljubav između Izraelke i Palestinca, Muayadu Alayanu donio je dvije nagrade u Rotterdamu, sirijsko-libanonski dokumentarac O očevima i sinovima redatelju Talalu Derkiju nagradu žirija na Sundanceu, gdje su slavili i turski Leptiri redatelja Tolge Karaçelika.

Španjolce na Bačvicama ove godine predstavlja Div za kojeg su Jon GaranoAitor Arregi osvojili deset nagrada Goya i priznanje žirija u San Sebastianu, a u programu je i Pas, novi uradak Samuela Benchetrita, dok je za ljubitelje grčkog novog vala uvršteno Sažaljenje Babisa Makridisa.

Posjetitelji će moći pogledati i film Fantastična žena za kojeg je redatelj Sebastian Lelio dobio Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, ali i francusko-libanonski film Uvreda Ziada Doueirija koji mu je bio konkurent za ovu najprestižniju nagradu.

U programu izvan konkurencije, između ostalih, prikazuju se i Nasljednice za koje je Marcello Martinessi osvojio tri nagrade na posljednjem Berlinaleu, meksički Time Share na Sundanceu nagrađen za najbolji scenarij te Krivnja koju je publika proglasila najboljim filmom u Sundanceu i Rotterdamu.

- S obzirom da smo većinu naslova pogledali u Rotterdamu i Berlinu, program je uglavnom bio dogovoren već u veljači. Bili smo jako nestrpljivi da detalje podijelimo sa svojom publikom jer ove godine teško je pronaći film kojeg bi se moglo preskočiti. Osim što smo osigurali ovako kvalitetan dugometražni program ponosni smo i na činjenicu da sve više domaćih filmaša za nacionalne premijere svojih kratkih filmova odabire naš program 'Ješke'. Radujemo se i njihovim dugometražnim premijerama na Bačvicama u godinama koje su pred nama - kazao je Alen Munitić, direktor festivala.

Omiljene 'Ješke', program u kojem se hrvatski kratkometražni filmovi prikazuju u prime time terminu pred stotinama gledatelja, ove godine otvaraju Biciklisti Veljka Popovića. Uslijedit će novi filmovi Igora Bezinovića, Judite Gamulin, Arsena Oremovića, Ivana Ramljaka, Igora Jelinovića i drugih, a redateljica Vlatka Vorkapić premijerno će predstaviti svoj srednjemetražni film Pusti Dobre, pusti.

FMFS se i ove godine održava uz pokroviteljstvo Grada Splita, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura nova te Turističke zajednice Grada Splita, a kao partner se priključila i Addiko banka.

Kompletan atraktivni program 11. Festivala mediteranskog filma Split može se pronaći na stranicama festivala, gdje je već moguća i online kupovina ulaznica. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.