Preskoči na glavni sadržaj

Nun of Your Business na Filmskim večerima u Močvari 

U utorak, 4. svibnja, u sklopu programa Filmske večeri u Močvari održava se besplatna projekcija dugometražnog dokumentarnog filma Ivane Marinić Kragić, Nun of Your Business. Uoči projekcije, na rasporedu je razgovor o političnosti LGTB tema u umjetnosti, o borbi protiv institucija i aktivističkoj moći ženske ljubavi. 

"U razgovoru ugodnom, a žestokom pridružit će nam se kritičarka Andrea Jović koja je o filmu pisala, kritičarka i urednica Barbara Gregov koja postojano stoji u prvim redovima obrane ženskog i drugačijeg (Zagreb Pride, Krilo) te mlada spisateljica Mirta Maslać koja je temu ženske borbe protiv represivne institucije istražila u autobiografskom debitantskom romanu Junak ili čudovište," najavljuju organizatori programa Filmske večeri u Močvari. 

Film Nun of Your Business premijerno je prikazan na prošlogodišnjem izdanju festivala dokumentarnog filma Zagrebdox, gdje je i osvojio nagradu publike za najbolji dokumentarac. 

Priča prati dvije mlade časne sestre koje se upoznaju na katoličkom okupljanju u Zagrebu i zaljubljuju se. Žive u dva odvojena samostana, a prostori koje su nekoć smatrali utočištem utjehe i duhovnog ispunjenja postaju zemaljski u većoj mjeri nego što su očekivale. Razočarane Crkvom i seksualnim i psihičkim zlostavljanjem unutar institucije, a vođene svojom ljubavlju, donose najtežu odluku svog života – napustiti samostan i započeti novi zajednički život na jednom od dalmatinskih otoka gdje se nadaju da će ih tradicionalna lokalna zajednica prihvatiti.

Rekonstrukcije scene u filmu snimljene su tehnikom time – lapse fotografije, a uloge tumače Maruška Aras, Mia Anočić Valentić, Iva Mihalić, Ana Maras Harmander, Sanja Milardović, Jadranka Elezović, Asja Jovanović i Vlasta Ramljak. Scenarij potpisuju Ivana Vuković i Ivana Marinić Kragić, koja je ujedno i redateljica, producentica te direktorica fotografije. Koproducent filma je Miloš Ivanović, a izvršna producentica je Sabina Krešić

U novom izdanju programa Filmske večeri u Močvari, koje se održava 4. svibnja s početkom u 20 sati, sudionice razgovora 'zaronit' će u čarobni svijet ženske ljubavi koja se, da bi cvjetala, prvo mora razračunati s vidljivim i nevidljivim društvenim institucijama, uvjerenjima i dogmama. 

"Otkrijte čime, zašto i kako što prije mijenjati svijet ženskom inteligencijom, nježnošću i solidarnosti," stoji u najavi programa. 

Razgovor će moderirati kritičarka Višnja Vukašinović

Sve detalje o programu i rasporedu pronađite na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.