Preskoči na glavni sadržaj

Novu sezonu domaćih filmskih festivala otvara Split, Karlovac i Ston

Predstavljamo vam prve rujanske domaće filmske festivale s kojima započinje jesenska festivalska sezona. Već uhodanom festivalu novog filma u Splitu te festivalu srednjoškolskog filma u Karlovcu, pridružit će se novopokrenuti međunarodni gastronomski filmski festival Kinookus koji se održava u Stonu.

15. SPLIT FILM FESTIVAL  (11. - 18. 9. 2010., Split)

15. izdanje međunarodnog festivala novog filma u Splitu ove se godine održava od 11. do 18. rujna, a otvoren je za sva nova, kreativna, osobna, eksperimentalna, radikalna, subverzivna ostvarenja (film, video i novi mediji).

Ove godine u konkurenciji dugometražnog filma našlo se 9 filmova, a u kratkometražnoj konkurenciji njih 37. U kratkometražnoj konkurenciji našla su se i tri hrvatska autora, Vladislav Knežević s filmom Arheo 29, Nikola Kovač s filmom Oslanjanje na srebrnu vrbu te Goran Trbuljak s filmom Revizija.

Pozornost se poklanja radovima nastalim u otklonu od vladajućih kanona filmske i video produkcije, bilo da je riječ o tradicionalnoj filmskoj tehnici ili najnovijoj tehnologiji elektronske slike. U sklopu festivala odvijat će se projekcije odabranih radova, prezentirati internet projekti, interaktivne instalacije, performansi, posebni programi, te retrospektive domaćih i stranih autora. Upriličit će se predavanja, radionice, prigodni razgovori, te predstaviti festivalski katalog.

Ovogodišnji žiri dugometražnog filma čine: Alex de Ronde iz Nizozemske, Zvonimir Jurić iz Hrvatske te Giovanni Spagnoletti iz Italije dok je žiri kratkometražnog filma u sastavu: Marta Jurkiewicz iz Nizozemske, Renata Poljak iz Hrvatske te Balint Szaloky iz Mađarske. 

Proslavljeni mađarski filmski redatelj Miklos Jancso dobitnik je ovogodišnje Posebne nagrade za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika, a redatelj će nagradu preuzeti osobno.

Opširnije o festivalu i festivalskom programu pogledajte ovdje.
 

15. FILMSKA REVIJA MLADEŽI

3rd FOUR RIVER FILM FESTIVAL  (9. - 12. 9. 2010., Karlovac)

Nova izdanja manifestacija koje uključuju srednjoškolsko filmsko stvaralaštvo, 15. Filmska revija mladeži i 3. Four River Film Festival održat će se od 9. do 12. rujna u Karlovcu na nekoliko lokacija: u Gradskom kazalištu Zorin dom, starom gradu Dubovcu te gradskoj Knjižnici za mlade.

Natjecateljski program uključuje 91 srednjoškolski film: 39 naslova djelo je srednjoškolskih filmaša iz Hrvatske, dok su preostala 52 filma uratci srednjoškolaca diljem svijeta - najveći broj filmova pristigao je iz Velike Britanije, a slijede Turska, Slovenija, Belgija, Slovačka i Danska te mnoge druge.

Spomenuti filmovi u konkurenciji su za čak jedanaest festivalskih nagrada; za Reviju i za Festival, odnosno za nacionalni i međunarodni program dodjeljuju se nagrade u sljedećim kategorijama – za najbolji animirani, dokumentarni, igrani te za najbolji film u kategoriji slobodnog stila. Festivalski Grand Prix dodjeljuje se najboljem uratku Revije i Festivala, a svog favorita odabrat će i publika. Odluku o nagradama donijet će glavni festivalski žiri u sastavu redatelj Zvonimir Jurić, glumac Marinko Leš te njemački filmski kritičar i autor Nikolaus von Uthman. Nova nagrada Žuta zastava oformljena ove godine dodjeljuje se filmu koji na najbolji način promiče nenasilje.

Pored natjecateljskog programa festival nudi bogat popratni program kao što je program Filmski 5+, program Srednjoškolci predstavljaju srednjoškolcima i Dubovac Open Air.

Filmska revija mladeži nacionalna je revija srednjoškolskog filma, a četvrtu godinu zaredom održava se u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza. Od 2008. godine u sklopu Revije organizira se i međunarodna inačica, Four River Film Festival.

Svečano otvaranje Revije i Festivala održat će se u četvrtak, 9. rujna u 20 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom.

Opširnije o festivalu i festivalskom programu pogledajte ovdje.
 

1. KINOOKUS - Međunarodni gstronomski filmski festival

16. - 19. 9. 2010., Ston

Filmski festival od ove je godine dobio grad Ston, a riječ je o međunarodnom gastronomskom filmskom festivalu Kinookus koji će se održati od 16. do 19. rujna 2010.

Festival je nastao u organizaciji Udruge Kinookus i u suradnji s festivalom Slow Food on Film, te potporu Dubrovačko-neretvanske županije, Općine Ston, TZ Općine Ston, Hrvatske gospodarske komore i Regionalne razvojne agencije Dunea. Želja organizatora je stvoriti kulturnu manifestaciju koja izniče iz osobenosti teritorija, valorizira njegovu baštinu, lokalnu gastronomiju i običaje.

Projekt svojom strukturom i programom potiče najšire moguće sudjelovanje lokalnog stanovništva, kritičko promišljanje konzumiranja hrane, te odnosa čovjek-okoliš. Na Festivalu će biti prikazano 9 kratkometražnih i 9 dugometražnih filmova s tematikom uzgoja i pripremanja zdrave hrane, borbe za očuvanje lokalnih kulinarskih tradicija i bioraznolikosti. Veći dio filmova bit će po prvi put prikazan u Hrvatskoj.

Festival je podijeljen u četiri programska dijela: Okušavanja – natjecateljski program i retrospektive, Kinofokus - edukacijski programi, Kinopokus - radionice tradicijskih zanata i Kinolokus - placa.lokalni, tradicijskih i eko proizvoda.

Opširnije o festivalu i festivalskom programu pogledajte ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.