Preskoči na glavni sadržaj

Novosti iz Kino mreže: listopad 2022.

Novosti i događanja iz Kino mreže u listopadu 2022. godine. 

 Najava programa “Kino za mlade” u Centru za kulturu Čakovec  

Od jeseni 2015. u Centru za kulturu Čakovec organiziraju se filmski programi za srednjoškolsku publiku. Programom se nastoji ukazati na društveni i umjetnički značaj filma. Kino za mlade ovog listopada ulazi u novu sezonu s novim filmskim naslovima. Program započinje 7. listopada projekcijom filma Belle: Zmaj i pjegava princeza, a uvod u film voditi će Koviljka Lazar, voditeljica ureda Kino mreže. Dotaknuti će tema poput virtualne stvarnosti, odrastanja, nesigurnosti i anime. U studenom će u sklopu Međunarodnog dana srednjoškolaca biti organizirana i besplatna filmska radionica koju će voditi profesorica Marina Zlatarić. Voditeljica programa je Marina Kukolić, filmove je uredila Helga Lajtman, a vanjska suradnica na programu je Ljiljana Ille.

Kompletan program “Kino za mlade” možete pronaći na ovoj poveznici.

 Art kino Croatia Rijeka - Manhattan Short 2022  

Već tradicionalno u Art-kino stiže riječkoj publici omiljeni Manhattan Short Film Festival – jedan svijet, jedan tjedan, jedan festival. Podsjetimo, Manhattan Short nije gostujući filmski festival, već festival koji se istovremeno održava u kinima diljem svijeta - a publika je glavni žiri. Svake godine festival donosi deset odabranih kratkometražnih igranih filmova, koji ujedno ispunjavaju uvjete za utrku za Oscara. Ovogodišnji se program prikazuje dva dana – u subotu, 1. listopada u 20 sati te reprizno u nedjelju, 2. listopada u 18 sati. Pravila su i ove godine ista: deset je finalista odabrao stručni festivalski žiri dok pobjednika bira publika. Dolaskom na program, svaki gledatelj dobiva glasački listić te odabire svog favorita, a pobjednik se proglašava po završetku festivala u cijelom svijetu. Manhattan Short prvi je globalni filmski festival.

Kompletan program provjerite na ovoj poveznici.

 Kontroverzni filmovi Ulricha Seidla u kinu Tuškanac  

Zagrebačko kino Tuškanac u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Zagreb film festivalom donosi najveću hrvatsku retrospektivu kontroverznog austrijskog redatelja i scenarista Ulricha Seidla. Od 3. do 10. listopada publika tako ima jedinstvenu priliku pogledati čak šesnaest dokumentarnih i igranih filmova ovog nesvakidašnjeg filmaša jedinstvena stila i izričaja kojega je veliki Werner Herzog uvrstio među deset svojih najomiljenijih svjetskih redatelja.

Ulrich Seidl kontroverzan je i međunarodno nagrađivani i priznat austrijski filmaš čije se filmove često opisuje provokativnim, subverzivnim i uznemirujućim. Međutim, posrijedi je neukalupljeni filmaš koji u svojim filmovima ide protiv uvriježenih konvencija, te briše granice između dokumentarnog i igranog filma, a u dobroj mjeri i između činjenica i fikcije, pa je tako za njegovo stvaralaštvo - koje odlikuje specifičan i vizualno dojmljiv filmski jezik te formalno hladan i distanciran prikaz – skovan izraz 'inscenirana stvarnost'.

Ovu jedinstvenu retrospektivu realiziranu u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Zagreb film festivalom otvara Seidlov najnoviji film Rimini (2022.) koji uskoro kreće u distribuciju u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

Program kina Tuškanac pronađite na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.