Preskoči na glavni sadržaj

Novi projekt Hrvatskog filmskog saveza donosi filmove i filmsko obrazovanje u domove diljem zemlje

HFS online novi je projekt Hrvatskog filmskog saveza i partnera, Blank filmskog inkubatora, a donosi šest interaktivnih radionica za djecu i mlade te osobe starije od 54 godine. Projekt je nastao iz potrebe da film i filmsko obrazovanje prestanu biti luksuzom, već da budu prisutni u svakom kućanstvu u Hrvatskoj. Tako će dio programa koji provodi HFS postati dostupan najširoj publici.

Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 rezultirala je značajnim smanjenjem aktivnosti u svim sferama javnog i društvenog života u mnogim državama. Posebno se to odrazilo na otkazivanje kulturnih događanja kao što su koncerti, kinoprojekcije, edukativna predavanja te brojne kulturne manifestacije kojima prisustvuje veći broj ljudi. Proglašenjem karantene Hrvatski filmski savez je privremeno obustavio svoje poslovanje kakvo je do tada vodio te se prebacio u digitalnu sferu. Time je omogućena veća dostupnost programa onim ciljanim skupinama koje do tada, zbog geografskih, fizičkih ili socijalnih razloga nisu bile u prilici konzumirati sadržaj.

Projekt HFS Online nastao je kao odgovor na još veću potrebu ciljanih skupina koje su novonastalom situacijom najviše pogođene, da uključeno konzumiraju kulturu i razvijaju nove vještine i znanja kroz filmski medij. Upravo iz potrebe unapređenja socijalne kohezije djece i mladih kao i osoba starijih od 54 godine, ukazala se prilika da se uspostavi projekt, koji bi dio programa koje provodi HFS učinio dostupnim najširoj publici.

Kroz 12 mjeseci na online platformi organiziraju se 3 radionice za djecu i mlade do 25 godina, te 3 radionice za osobe starije od 54 godine

Projekt nastoji pomicati granice kreativne i tehničke vizije vodeći se tezom da film i filmsko obrazovanje igraju ključnu ulogu u osjećaju zajedništva i uključenosti u društvo. Cilj nam je reaktivirati ciljne skupine, potičući ih da aktivno sudjeluju u programima projekta.  Također, ovim projektom kroz 3 radionice djeca i mladi mogu steći znanja i vještine koje ih čine konkurentnijima na tržištu rada, dok stariji od 54 godine u preostala 3 programa pronalaze zajedništvo te aktivno sudjeluju kao kritičari, komentatori i stvaratelji boljeg društva.

Web platforma kao izvor znanja iz filmske teorije i mjesto filmskih susreta

Glavni rezultati projekta su unapređenje znanja i vještina dionika – djece i mlađih od 25 godina, te osoba starijih od 54 godine, uključenost spomenutih ciljanih skupina te njihovo aktivno sudjelovanje u kulturi. Projekt otvara i digitalnu platformu koja će predstavljati izvor znanja filmske teorije. Na njoj će biti vidljivi zanimljivi sadržaji proizašli iz završenih radionica, a isto tako i korisne smjernice za daljnje usavršavanje znanja i vještina.

Film, kao danas svima dostupno sredstvo ukazuje na nužnost filmske pismenosti kako bi svi, ne samo razumjeli njegov jezik već i shvatili njegovu medijsku moć. Osim toga, rad na filmu promiče vršnjačku toleranciju, razvija kreativnost i kritičnost njegovih autora te tako doprinosi osobnom razvoju i poboljšanju ukupne kvalitete života. Projekt uključuje svojim radionicama (Digitalna filmska naSTAVa, radionica Give and Take, Palunkov filmski bootcamp, Palunkova naopaka gledaonica, Tuškanac na plus 54 i Filmski book club) obje ciljane skupine, najizloženije riziku socijalne isključenosti – djecu i mlade te osobe starije od 54 godina.

Projekt uključuje preko 30 stručnjaka, voditelja i predavača: redatelja, montažera, snimatelja, filmskih teoretičara i kritičara

Prve radionice kreću već u veljači, a trajat će cijelu godinu. Sudionike očekuje preko 20 filmskih hitova, analiza, radionica scenarija, filmskih kritika, snimanja filmova online i brojnih drugih aktivnosti. Više o prijavama na projekt i datumima radionica čitajte uskoro na web stranici HFS-a i na Facebooku. Web platforma projekta otvara se krajem siječnja.

Zainteresirani se s dodatnim pitanjima i rezervacijom mjesta mogu javiti na e-mail martina.kolaric@hfs.hr.

Projekt se realizira u partnerstvu udrugom Blank filmski inkubator, a projekt se financira uz podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.