Preskoči na glavni sadržaj

Novi program ReActing as a Star prvi puta na festivalu u Kranju

Novi međunarodni program pod nazivom ReActing as a Star, posvećen poticanju umrežavanja među glumcima u filmskoj i audiovizualnoj industriji u regiji i povećanju njihove prisutnosti u europskoj filmskoj industriji, po prvi će se put održati u sklopu drugog izdanja Filmskog festivala Krafft Actors u Kranju, od 16. do 19. lipnja.

Slovenski filmski centar priprema novu profesionalnu platformu pod nazivom ReActing as a Star u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, Međunarodnom mrežom direktora kastinga (International Casting Directors Network) i partnerskim filmskim centrima iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, s ciljem povećanja vidljivosti slovenskih glumaca u filmskoj i audiovizualnoj produkciji i jačanja mogućnosti njihova sudjelovanja u međunarodnoj filmskoj industriji.

Nataša Bučar, ravnateljica Slovenskog filmskog centra, ovom je prilikom izjavila: “Glumci predstavljaju lice svakog filma ili serije, a činjenica je da glumci iz naše regije nisu dovoljno prepoznati u Europi. Program ReActing as a Star namijenjen je iskusnim filmskim glumcima iz Slovenije i filmske regije Jugoistočne Europe. Zahvaljujući suradnji sa Sarajevo Film Festivalom i partnerstvu s filmskim centrima iz Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, u Sloveniji će se okupiti filmski glumci iz cijele regije. Nadamo se da će to poboljšati mobilnost glumaca u regiji i u narednim godinama privući direktore kastinga i agente, kao i etablirane redatelje i producente u Kranj, gdje će moći na jednom mjestu upoznati širok dijapazon glumaca za potencijalne uloge u budućim projektima.”

Cilj programa ReActing as a Star je okupiti filmske glumce, direktore kastinga i agente, te ih promovirati na regionalnoj i međunarodnoj razini. Program je zamišljen kao događanje za umrežavanje na kojem sudionici mogu ojačati svoje kompetencije i proširiti znanja, dok istovremeno istražuju nove poslovne prilike. Tijekom trodnevnog događanja renomirani glumci, redatelji, direktori kastinga i agenti podijelit će svoja profesionalna iskustva u ulozi stručnjaka i kao voditelji tematskih radionica.

“U europskoj audiovizualnoj produkciji dolazi do stalnog rasta broja koprodukcija. Ovim novim programom umrežavanja, cilj nam je stvoriti platformu za jačanje naših veza. Vjerujemo da će poboljšanje regionalne i europske mobilnosti glumaca među zemljama u susjedstvu unaprijediti našu cjelokupnu audiovizualnu industriju. Na ovom trodnevnom događaju razgovarat ćemo o najboljim načinima i alatima za promociju glumaca," rekla je Tina Hajon, pokretačica i voditeljica programa, povodom prvog izdanja programa.

Novo događanje će stoga biti tematski vezano uz program Filmskog festivala Krafft Actors koji je ove godine posvećen istraživanju intimnih scena na filmu.

Novi međunarodni program u Kranju uključivat će i radionicu poznate filmske redateljice Teone Mitevske koja je više svojih filmova predstavila na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, te radionice međunarodno priznatih filmskih glumaca Leona Lučeva i Jelene Graovac Lučev, kao i direktorice kastinga na filmovima francuskog redatelja Luca Bessona, Nathalie Chéron. Majstorska predavanja, koja će također biti otvorena za javnost, održat će renomirani i višestruko nagrađivani hrvatski redatelj Dalibor Matanić, zatim direktorica kastinga za film Najgora osoba na svijetu redateljice Yngvill Kolset Haga, te redateljica pokreta i koordinatorica intime za film, TV i kazalište Ita O'Brien.

U programu će sudjelovati dvadesetak renomiranih glumaca iz regije. Slovenske glumce predstavljat će Jure Ivanušič, koji je recentne uloge ostvario u dugometražnim filmovima Bijesne lisice redatelja Borisa Jurjaševića i Slovenija, Australija, a sutra cijeli svijet redatelja Marka Naberšnika (oba iz 2017.); Maruša Majer, na Berlinaleu 2016. izabrana među deset mladih glumačkih nada i dobitnica nekoliko nagrada za ulogu Mare u filmu Ivan (2017.) redatelja Janeza Burgera, koji je ujedno i hrvatska manjinska koprodukcija (hrvatski koproducent je Boris T. Matić, Propeler Film); te Saša Pavlin Stošić, koji je zaigrao u dugometražnim filmovima Buđenja redatelja Petera Bratuše (2017.) i Prokletstvo Valburge Tomaža Gorkića (2019.), kao i u kratkometražnim filmovima Nevidljiva ruka Adama Smitha redatelja Slobodana Maksimovića (2017.) i filmu Raj Mitje Ličena i Sonje Prosenc (2019.), nastalom u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Tamara Babun, Wolfgang&Dolly). Događaju će prisustvovati i najistaknutiji agenti i direktori kastinga iz regije, među kojima je predstavnik slovenske agencije Casting.si.

Od glumaca i glumica iz regije, tu je i hrvatska glumica Judita Franković Brdar, koja se osim u hrvatskim filmovima, pojavila i u dva slovenska: dugometražnom igranom filmu Borisa Petkovića Ritam ljubavi iz 2015. i dugometražnom filmu Mihe Mazzinija Izbrisana iz 2018. godine, koji je hrvatska manjinska koprodukcija (hrvatske koproducentice su Ankica Jurić Tilić i Ira Cecić, Kinorama). Kosovski glumac Alban Ukaj je između ostalog ostvario uloge u filmu Lornina šutnja (2008.) redatelja Jean-Pierrea Dardennea i Luca Dardennea, nagrađenom na festivalu u Cannesu, kao i u nagrađivanom europskom filmu Quo Vadis, Aida? (2020.) Jasmile Žbanić. Makedonska glumica Zorica Nuševa igrala je u filmu Teone Mitevske Bog postoji, njeno ime je Petrunija, koji je premijerno prikazan na Berlinaleu 2019., te je također nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens). Nuševa je za tu ulogu osvojila devet nagrada na različitim filmskim festivalima. Srpski glumac Petar Benčina dotle je izvrsno utjelovio liječnika poznatog srpskog pjevača Tome Zdravkovića u filmu Toma (2021.) redatelja Dragana Bjelogrlića i Zorana Lisinca.

Posebno događanje održat će se u petak, 17. lipnja, od 10 do 13 sati, u Ullrichoj kući u Gorenjskom muzeju. Na njemu će odabrani nazočni glumci iz regije medijima predstaviti svoje portrete. Događaj će moderirati novinarka TV Slovenije Mateja Valentičič.

Osim navedenih renomiranih gostiju, okruglom stolu koji se održava u subotu, 18. lipnja, pridružit će se i Anila Gajević, direktorica kastinga iz Bosne i Hercegovine, čija agencija Zona predstavlja neke od najistaknutijih glumaca i mladih talenata iz regije i šire. Kao agentica kastinga radila je i na projektima Nemoguća misija: Protokol duh, Skyfall, Igra prijestolja i mnogim drugima. Godine 2016. časopis Screen International izdvojio ju je kao jednu od najboljih agenata kastinga u usponu (Future Leaders: Agents). Georg Georgy dolazi iz Njemačke, a živi i radi u Berlinu. Nakon karijere profesionalnog plesača klasičnog i suvremenog plesa, posvetio se životnoj misiji ​​otkrivanja​​ mladih talenata i suradnji s njima​. Godine 2020. zajedno s Nadine Juntke osnovao je Gretel & Hensel, specijaliziranu agenciju za kasting posvećenu pružanju inspiracije glumcima koji rade na međunarodnim umjetničkim filmovima i serijama. Timka Grin također dolazi iz Bosne i Hercegovine, a radila je na više od pedeset dugometražnih i kratkih filmova, od kojih su mnogi nagrađivani. Surađivala je s redateljima kao što su Jean-Luc Godard, Danis Tanović, Aida Begić, Jasmila Zbanić, Marion Haensel i mnogim drugima. Grin je radila i na filmu Murina Antonete Alamat Kusijanović, koji je prošle godine u Cannesu osvojio Zlatnu kameru za najbolji debitantski film. Tijana Popović, porijeklom iz Srbije, radi u odnosima s javnošću, marketingu i međunarodnim odnosima; Kirijana A. Nikolovska iz Makedonije ima dvadeset i pet godina iskustva kao direktorica kastinga i radila je na više od četrdeset filmskih i TV projekata, dok je Oriana Kunčić iz Hrvatske diplomirana glumica, a od 2003. radi kao direktorica kastinga. Surađivala je s redateljima poput Srđana Karanovića, Jasmile Žbanić, Hansa Christiana Smitha i Andree Štake, kao i na igranom filmu Grbavica Jasmile Žbanić, ovjenčanom Zlatnim medvjedom na Berlinaleu.

Okrugli stol održat će se od 16.30h do 18.30 sati u Kuli Škrlovec.

Moto prvog izdanja međunarodnog programa ReActing as a Star je "Glumi lokalno, djeluj globalno".

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.