Preskoči na glavni sadržaj

Novi hrvatski film u Kinoteci

Program u sklopu kojeg se prikazuju recentni domaći naslovi održava se u kinu Kinoteka od srijede 21. studenog do subote 1. prosinca. Svi filmovi prikazuju se od 20 sati, osim subotnje matineje koja je na rasporedu u 11 sati.

Kao uvod u program prikazuje se hrvatski modernistički klasik Rondo u režiji Zvonimira Berkovića, film o nesvakidašnjem ljubavnom trokutu koji čine sredovječni sudac Mladen (Stevo Žigon) i bračni par, umjetnik Feđa (Relja Bašić) i studentica Neda (Milena Dravić).

U prvom filmu iz programa Novi hrvatski film, komediji Comic Sans u režiji Nevija Marasovića u srijedu, 21. studenog gledamo ljubavne zgode i nezgode Zagrepčanina Alana (Janko Popović Volarić), uspješnog dizajnera koji se baš ne može pohvaliti odnosima sa svojim bivšim djevojkama. Iznenadno putovanje na Vis u društvu simpatičnog i opuštenog oca Brune (Zlatko Burić - Kićo) prisilit će Alana i Brunu da kroz niz humornih i dramatičnih situacija preispitaju svoje odnose, a prije svega navest će Alana da preispita vlastite prioritete.

U četvrtak, 22. studenog na repertoaru je Osmi povjerenik, ekranizacija istoimenog hrvatskog bestselera pisca Renata Baretića i hrvatski kandidat za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Radnja gledatelje vodi na Trečić, najudaljeniji naseljeni otok na kojem nema interneta ni signala za mobitel. Junak Siniša Mesjak, arogantan je i ambiciozan političar u usponu, koji je zbog umiješanosti u skandal imenovan povjerenikom vlade RH na Trečiću, sa zadatkom organiziranja lokalnih izbora. Prethodnih sedam povjerenika u tome nije uspjelo.

Jedini dokumentarni film u programu je Srbenka Nebojše Slijepčevića koji je svoj festivalski put započeo na prestižnom festivalu Visions du Réel, te je među ostalim nagrađen Srcem Sarajeva i Nagradom publike za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu i posebnim priznanjem Motovun Film Festivala. U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Četvrt stoljeća kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Srbenka je na rasporedu u petak, 23. studenog.

Subotnja matineja donosi film Uzbuna na Zelenom Vrhu u režiji Čejen Černić. Dječja detektivska pustolovina prati uzbudljive događaje u životu Ratka Milića – Koka prije njegova preseljenja u Zagreb. Koko i njegovi prijatelji provode ljetne praznike igrajući se na obalama jezera uz idilični Zeleni Vrh. Tu prazničku idilu iznenada narušava niz misterioznih pljački i razbojstava počinjenih pod okriljem noći. Kao i uvijek, Koko i prijatelji odlučuju malo uskočiti odraslima i uzimaju stvari u svoje ruke.

Aleksi, dugometražni prvijenac Barbare Vekarić s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi prikazuje se u subotu, 24. studenog. Aleksi je 28-godišnjakinja koja nakon završetka studija ne uspijeva pronaći posao, pa je prisiljena vratiti se pod roditeljski krov. U pokušaju da odagna dosadu, Aleksi bježi od odgovornosti i upušta se u avanture s nekoliko muškaraca: američkim fotografom Christianom, lokalnim glazbenikom Goranom i starijim slovenskim plejbojem Toniem.

Program Novi hrvatski film traje sve do kraja studenog, a uz već spomenute, uključuje filmove Goran Nevija Marasovića, Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića, Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić i Zvizdan Dalibora Matanića.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati, osim subotnje matineje koja je na rasporedu u 11 sati. Više informacija o programu te ulaznicama na projekcije pronađite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Comic Sans; Osmi povjerenik; Aleksi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.