Preskoči na glavni sadržaj

Novi filma Dalibora Matanića Zora na 49. FEST-u; u domaća kina stiže 10. lipnja

U četvrtak, 13. svibnja, na 49. Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu održana je svečana projekcija filma Zora, scenarista i redatelja Dalibora Matanića, drugog iz njegove filmske Trilogije sunca (Zvizdan, Zora, Suton) – trilogije protiv fašizma.

Svečanoj projekciji u Kombank dvorani (nekadašnjem Domu sindikata) prisustvovale su Tihana Lazović, koja glumi glavni ženski lik Iku, Boris Isaković, koji glumi lokalnog gostioničara Andriju, te producentica filma Ankica Jurić Tilić.

FEST-ovo 49. izdanje ove je godine, zbog epidemioloških razloga, pomaknuto s veljače i održava se od 7. do 16. svibnja uživo pred publikom, premda prorijeđenom, i uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Karte za sve projekcije većinom su rasprodane.

Govoreći o Zori, umjetnički direktor i selektor festivala Jugoslav Pantelić poručio je: "Poslije ovog filma se šuti. 'Zora' je film koji će vas natjerati da imate razgovor sami sa sobom i shvatite svu dubinu sjajne priče u koju nas uvodi isti takav redatelj."

Na konferenciju za medije održanu ranije tijekom dana, autor Dalibor Matanić uključio se putem video-poruke iz Ukrajine, gdje snima seriju Šutnja. "Zora – kad je bio napad na Capitol Hill, to je neka jeza koju sam htio postići u filmu. Jeza od neposredne i nepoznate budućnosti i jeza od povratka prošlosti, što bi kod nas značilo fašizma i nacizma", kazao je Matanić u svoj poruci novinarima i zaključio: "Zora' ide u blisku budućnost s mojom velikom filmskom nadom da se stvari mogu promijeniti na bolje i da ljubav na kraju dana ipak može pobijediti."

Tihana Lazović, koja u Zori glumi Iku, ženu slomljenu obiteljskom tragedijom i zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma, na konferenciji za medije naglasila je kako "Ika negira sve izvanjsko i bori se sa svojim unutarnjim demonima, ignorira politički ekstremizam koji nas opet dijeli na 'naše' i 'njihove' - ali ipak je to film o ljubavi i oprostu. Film ili udara ili ne u želudac."

Film Zora nastao je u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica Ankica Jurić Tilić s novinarima je podijelila svoj ponos na ovaj film te dodala kako je riječ o najjačem Matanićevom filmu, u kojem je napravio hrabri iskorak koji se ne prašta uvijek: "Dugo smo čekali pogledati film s publikom, i napokon smo dočekali. Neobična je godina iza nas, nastavili smo stvarati, raditi, ali bez ikakvog kontakta s publikom za koju to radimo. Zato je ovo bio poseban doživljaj i za Tihanu, i za Borisa, i za mene."

Radnja filma Zora, koji nakon festivalskog života dolazi u hrvatska kina 10. lipnja, smještena je u blisku budućnost, u mračni društveni kontekst. Kao i u Zvizdanu, Matanić i u Zori uz režiju potpisuje i scenarij za film te se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.

Glavna muška uloga pripala je Krešimiru Mikiću, koji igra Matiju, a uz Tihanu Lazović koja igra njegovu suprugu Iku, tu su i djeca koju utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.

Naslovne fotografije (obje slijeva nadesno): Boris Isaković, Tihana Lazović i Ankica Jurić Tilić nakon projekcije filma na FEST-u
(*autor: Vladimir Živojinović / Pixsell)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.