Preskoči na glavni sadržaj

Nove nagrade za Noćnu pticu, Zvir i Planemo

Animirani kratkometražni film Noćna ptica Špele Čadež osvojio je posebno priznanje na festivalu DOK Leipzig, kratkometražni igrani film Zvir Miroslava Sikavice nagradu na Filmskom festivalu u Kaohsiungu u Tajvanu, a animirani kratkometražni film Planemo Veljka Popovića nagrađen je na festivalu animiranog filma aerodroma New Chitoise u Japanu.

Noćna ptica slovenske redateljice Špele Čadež osvojila je posebno priznanje na festivalu DOK Leipzig. Žiri je nagradu dodijelio zbog, kako navode, 'svježe i maštovite obrade priče o pijanom jazavcu'. Scenarij potpisuju Gregor Zorc i Čadež, a montažu Iva Kraljević. Riječ je o slovensko-hrvatskoj koprodukciji, u kojoj je s hrvatske strane sudjelovao Bonobostudio. To je autoričin drugi film, a od međunarodne premijere u rujnu bilježi devet festivalskih pojavljivanja, između ostalog na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi, a uz priznanje u Leipzigu još jednu nagradu, za najbolji animirani film na Festivalu slovenskog filma u Portorožu.

Zvir je osvojila nagradu 'Green S.O.S Award' na Filmskom festivalu u Kaohsiungu u Tajvanu. Nagrada se dodjeljuje filmovima koji se bave temom okoliša, a redatelju je dodijeljeno i 5.000 USD novčane nagrade. Izabran je u konkurenciji od 72 kratkometražna filma. Ovo je treća nagrada za ostvarenje Miroslava Sikavice, nakon što je ranije ove godine dobio posebna priznanja u Cannesu i Sarajevu, te osvojio Grand Prix na Filmskom festivalu u Quebecu. U nadolazećim tjednima, Zvir se prikazuje na festivalu Slobodna zona u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, Međunarodnom filmskom festivalu u Stockholmu i Festivalu kratkometražnog filma u Villeurbannu u Francuskoj.

Osim toga, animirani kratkometražni film Planemo Veljka Popovića nagrađen je na jednom od najneobičnijih festivala na svijetu: festivalu animiranog filma aerodroma New Chitoise u Japanu. Planemo je nagrađen u međunarodnoj konkurenciji festivala koji je održan prošli vikend i to posebnim festivalskim priznanjem, nagradom ministarstva vanjskih poslova. Film potpisuju Lemonade 3D /Krupni kadar i 3D2D animatori, distribuira ga Bonobostudio, a ovo mu je treća nagrada. Festival se odvija od 2014. godine na japanskom Hokaidu, a zanimljivo je spomenuti njegov neobičan koncept. Naime, održava se na aerodromskom terminalu.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Zvir, Planemo i Noćna ptica; dodjela nagrade Veljku Popoviću u Japanu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.