Preskoči na glavni sadržaj

Nove nagrade dugometražnim igranim filmovima Ministarstvo ljubavi, Ustav Republike Hrvatske i animiranoj Ježevoj kući

Ministarstvo ljubavi u režiji Pave Marinkovića osvojilo je Grand Prix za najbolji film Filmskog festivala mediteranskih zemalja u Aleksandriji, Ustav Republike Hrvatske redatelja Rajka Grlića s WAMA Film Festivala koji se održao u Olsztynu u Poljskoj vratio se s nagradom publike, a animirani film Ježeva kuća Eve Cvijanović proglašen je najboljim filmom u kategoriji filmova za djecu na Festivalu novog filma u Montréalu.

Ministarstvo ljubavi socijalna je komedija o ratnim udovicama koje žive u divljim brakovima kako ne bi izgubile pravo na obiteljsku mirovinu. Kameru potpisuje Simon Tanšek, kostimografiju Vedrana Rapić, scenografiju Gorana Stepan, a masku Ana Bulajić Črček. Film je hrvatsko-češko-slovenska koprodukcija, hrvatski producent je Telefilm, a producent Stanko Babić. U filmu glume Stjepan Perić, Dražen Kühn, Ecija Ojdanić, Olga Pakalović, Ksenija Marinković, Milan Štrljič, Alma Prica te Bojan i Goran Navojec

33. Filmski festival mediteranskih zemalja u egipatskom se gradu Aleksandriji održao od 7. do 12. listopada, a priznanje za najbolji film primio je producent filma Stanko Babić. 

Ustav Republike Hrvatske s WAMA Film Festivala vratio se s Nagradom publike. Ova, 28. po redu nagrada za film Rajka Grlića dodjeljena je u glavnoj kategoriji – međunarodnih filmskih koprodukcija. U glavnim ulogama u filmu pojavljuju se Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem. Producent filma je Ivan Maloča, a produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. 

4. WAMA Film Festival održao se od 10. do 14. listopada u Olsztynu u Poljskoj. 

Kanadsko-hrvatska koprodukcija (hrvatski koproducent je Bonobostudio), animirani film Ježeva kuća, osvojila je nagradu za najbolji film u kategoriji filmova za djecu (Prix des P'tits loups) na Festivalu novog filma u Montréalu. Film vjerno slijedi slavni predložak Branka Ćopića, i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (Twin Peaks), a francuske glumica France Castel. Glazbu u filmu potpisuje Darko Rundek. Za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Johnson (Simulacra), a modeliranje lutaka djelo je spomenutih autora, Ivane i Thomasa, uz redateljicu i scenaristicu Evu Cvijanović

46. po redu Festival novog filma u Montréalu u Kanadi održao se od 4. do 15. listopada.

Svi navedeni filmovi sufinancirani su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.