Preskoči na glavni sadržaj

Noć europskog filma u Rijeci, Puli i Zagrebu

Noć europskog filma projekt je Kreativne Europe MEDIA u partnerstvu s Europa Cinemas i DKE - Uredima MEDIA koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture, a 10. prosinca Art-kino u Rijeci, Kino Valli u Puli i Art-kino Metropolis u Zagrebu predstavljat će Hrvatsku.

Art-kino u Rijeci, Kino Valli u Puli te Kino Metropolis u Zagrebu hrvatski su domaćini ovogodišnjeg izdanja Noći europskog filma, koje se održava četvrtu godinu zaredom pod sloganom "Podijelimo priče koje volimo!". Događaj će se obilježiti u 70 gradova diljem Europe, od 6. do 10. prosinca. 

Noć europskog filma (European Cinema Night) projekt je Kreativne Europe – Potprograma MEDIA u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas, koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture. 

Art-kino i Kino Valli će u petak, 10. prosinca, s početkom u 19 sati prikazati film Janje islandskog redatelja Valdimara Jóhannssona, dok će se u Art-kinu Metropolis istog dana, s početkom u 20 sati, prikazati film Muškarac iz snova njemačke redateljice Marije Schrader.

Film Janje islandska je mistična drama koja je nagrađena na Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu, u sklopu prestižnog programa Izvjestan pogled / Un Certain Regard, i to nagradom za originalnost. Film prati bračni par Maríu (Noomi Rapace) i Ingvara (Hilmir Snaer Gudnason) koji žive na izoliranoj islandskoj farmi sa stadom ovaca, a neobično otkriće u njihovoj staji izazvat će u njihovim životima teške posljedice.  

Nakon projekcije u dvorani Art-kina u Rijeci održat će se razgovor sveučilišnih profesora i filmologa Dejana Durića i Borisa Ružića na temu filma Janje

Muškarac iz snova romantična je komedija o znanstvenici Almi koja radi u poznatom muzeju Pergamon u Berlinu. Kako bi dobila sredstva za svoja istraživanja, pristaje sudjelovati u nevjerojatnom eksperimentu. Tri će tjedna živjeti s humanoidnim robotom Tomom koji bi se, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, trebao pretvoriti u savršenog životnog partnera za nju. Ovaj stroj u (privlačnom) ljudskom obliku stvoren je kako bi usrećio Almu. Iz ove premise razvit će se tragikomedija koja istražuje ideje ljubavi i čežnje te postavlja pitanje što to ljude čini posebnima. Film je imao svjetsku premijeru u sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, a Maren Eggert dobitnica je nagrade Srebrni medvjed za glavnu glumicu. 

Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje, no svakako je važno da na službenim stranicama navedenih kina provjerite informacije te rezervirate svoje mjesto na vrijeme s obzirom na to da je broj mjesta ograničen zbog pandemijskih restrikcija.

Noć europskog filma realizira se uz financijsku potporu Europske komisije i Potprograma MEDIA te u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske.

*Vijest je preuzeta sa službene stranice Deska Kreativne Europe — Ured MEDIA Hrvatske

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.